Sluis, Terneuzen en Hulst willen belgen naar grens lokken

Nederlandse vastgoedsector mikt op Belgische kopers

Nederlandse vastgoedsector mikt op Belgische kopers

Jan de Dobbelaere: 'Woningen zijn in Nederland gemiddeld tien procent goedkoper.' Laurens Dubois

SLUIS - De Nederlandse Stuurgroep voor Experimenten Volkshuisvesting (SEV) publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat overheden beter Belgen naar Nederland lokken. 'Dat wordt al gedaan', klinkt het. 'Het is hier dan ook veel goedkoper.

Centraal in het onderzoek stond de vraag hoe de Nederlandse woningmarkt aantrekkelijk kan worden gemaakt voor Vlamingen die op zoek zijn naar een woonst. Hierbij werd vooral gedacht aan Vlaamse kandidaat-huurder die op een wachtlijst staan voor een sociale woning. De wachtlijsten in ons land worden steeds langer, bij onze Noorderburen staan steeds vaker woningen leeg aan de grens.

Uiteindelijk kwamen twee andere doelgroepen als meest interessant uit de bus. Vlamingen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig om een woning te kopen en de Vlamingen die een woning zoeken om te kopen.

Halve Belgen

'We zien die trend al een aantal jaren aan terrein winnen', meent vastgoedmakelaar Jan de Dobbelaere van De Dobbelaere Makelaars. 'Het is trouwens heel begrijpelijk dat jullie hier steeds vaker een woning kopen. Ook wij zijn eigenlijk halve Belgen. Cultureel verschillen we amper van elkaar. Er zijn enkel nog landsgrenzen die opmerkelijke verschillen in aankoopkosten mogelijk maken. Aankoopkosten (registratie, notaris, ..., red.) bedragen hier maximaal 3 tot 3,5procent van de totale woningprijs. Als ik me niet vergis is dat bij jullie 12 tot 14procent. Daarnaast valt de hypotheekrente hier helemaal in te brengen in de personenbelastingen. Dit zou in België ook niet het geval zijn. Alles samen kun je zeggen dat een woning hierdoor gemiddeld 10procent goedkoper is. Maar bij ons is vooral de prijs van een woning opmerkelijk goedkoper.'

Een gemiddelde gezinswoning kost in Vlaanderen 195.000euro, in Nederland betaal je voor een gelijkaardige woonst 160.000euro.

Op dit moment biedt de vastgoedmakelaar het Duinhofproject aan. Weldra wordt er begonnen aan de bouw van een aantal appartementsblokken. 'Vanaf zo'n 250.000euro voor een nieuwbouwappartement met 1slaapkamer op 50meter van de zee. Inclusief notariskosten, akte van levering en btw. Dat vind je niet in Knokke-Heist. De helft van de kopers komt dan ook uit België.'

Volgens burgemeester Jacques Suurmond (VVD) van Sluis hebben heel wat Nederlandse grensgemeenten inderdaad nood aan nieuw volk. 'Het is zo dat we al een aantal jaren een terugloop van bewoners zien. Dat zorgt er natuurlijk voor dat de bestaande voorzieningen onderbemand dreigen te worden. Dat we daarom ook naar België kijken klopt, al weten we nog niet hoe we dat concreet zullen aanpakken.'

Specifieke maatregelen

'Samen met de gemeentebesturen van Terneuzen en Hulst zitten we rond de tafel om gezamenlijke maatregelen te treffen. Waarschijnlijk zal het er vooral op neerkomen dat we Vlamingen bewuster zullen maken van de mogelijkheden op onze vastgoedmarkt', aldus de Nederlandse burgervader.

De studie van het SEV helpt de gemeenten alvast een handje. Voor beide vooropgestelde doelgroepen worden specifieke maatregelen voorgesteld, passend bij de Vlaamse wooncultuur. Zo worden huurarrangementen met koopmogelijkheden voorgesteld. Het versoepelen van de regels voor het naar eigen smaak aanpassen van huurwoningen behoort ook tot de mogelijkheden, alsook het aanbieden van koopservices, die alle koopinformatie en -assistentie aanbieden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio