Volgens schepencollege was aanvraag te laat binnen

Gemeentebestuur verbiedt jongerenactie tegen armoede

Gemeentebestuur verbiedt jongerenactie tegen armoede

De optocht verliep zonder incidenten.jhp Foto: © jhp

WEMMEL - Hoewel het college van burgemeester en schepenen de chiro en scouts van Wemmel had verboden om een optocht te houden door de gemeente om aandacht te vragen voor armoede, besloten beide verenigingen na spoedoverleg om de actie toch te laten doorgaan.

'Het College van Burgemeester en Schepenen beslist om geen toelating te geven voor de 'Actie Scouts en Chiro' omdat er te weinig tijd is tussen de melding en aanvraag en omdat de veiligheid niet kan gegarandeerd worden.' Dat antwoord kregen chiro en scouts op hun vraag voor het evenement Armoede is een onrecht, maak er een spel van.

'We hebben ons programma dan aangepast', zegt hoofdleider Florian Cougnon van Chiro Wemmel. 'We maakten tijdens de optocht, waarbij we met zelf gemaakte instrumenten aandacht vragen voor armoede, enkel gebruik van de stoep. We hielden ook een minuut stilte voor de slachtoffers van de busramp.'

'Dat de gemeente ons dit verbiedt, is pure onderdrukking. Het overkoepelende jaarthema 'Armoede' voor alle jeugdbewegingen vinden we te belangrijk en daarom laten we het doorgaan', aldus Florian.

'De aanvraag is veel te laat ingediend, zodat het aanpassen van de mobiliteit en inschakelen van politie niet meer mogelijk was', zegt burgemeester Chris Andries (LB). 'Als ze hun aanvraag tijdig hadden ingediend, dan mocht het wel. Wij nemen als college geen risico dat er ongevallen zouden gebeuren, vandaar de weigering. In het reglement staat dat aanvragen twee maanden op voorhand moeten binnen zijn', aldus de burgemeester. Andries vroeg de politie een ploeg te sturen naar de actie.

'Het college is onredelijk', vindt fractieleider Walter Vansteenkiste van oppositielijst WEMMEL. 'Wij vinden armoede belangrijker dan een beslissing van het schepencollege, daarom ook dat de jongeren ervoor kozen 'burgerlijk ongehoorzaam' te zijn en de actie te laten doorgaan. Er is ook nog zoiets als de grondwet, waarin het recht van vereniging staat. Waar gaan we naartoe als een activiteit van een jeugdbeweging een overtreding zou zijn op het samenscholingsverbod?'

'Dat de gemeente niet genoeg tijd zou hebben gehad om de politie in te schakelen en de mobiliteit te regelen, lijkt me ook sterk', zegt Vansteenkiste nog. 'Ik stel vast dat in buurgemeente Merchtem, ook lid van politiezone AMOW, een schaatskampioenschap waarbij gemeentewegen moeten worden afgesloten in een paar dagen wordt georganiseerd. In Wemmel is er dus manifeste politieke onwil.'

'Dat het initiatief voor een activiteit dat kadert in het Europees jaar van de Armoede moet komen van vrijwilligers, getuigt van weinig interesse voor dit thema van het gemeentebestuur', vindt voormalig jeugdraadvoorzitter Raf De Visscher (WEMMEL). 'Dat het vrijwillige jeugdwerk in zo'n initiatief dan wordt tegengewerkt door de gemeente is schandalig', zegt De Visscher.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio