Noord-Afrikaans meisje probeerde eerst dodensprong

16-jarig meisje steekt zich in brand om aan huwelijk te ontsnappen

16-jarig meisje steekt zich in brand om aan huwelijk te ontsnappen

Foto: BELGA

Een 16-jarig meisje van Noord-Afrikaanse origine heeft zich donderdagavond in een ziekenhuis in La Louvière van het leven willen beroven door zichzelf in brand te steken. Getuigen hoorden haar roepen dat ze op die manier aan een verplicht huwelijk wou ontsnappen.

Het slachtoffer meldde zich omstreeks 19 uur samen met haar ouders bij de spoedafdeling van het Tivoliziekenhuis. Bij het verlaten van de school was ze plots onwel geworden. 'Uit de verschillende onderzoeken bleek er niets mis met haar. Alleen had zij de hele dag niets gegeten', verklaart dokter Lambert Stamatakis, verantwoordelijke van de spoedafdeling.

Alvorens ze het ziekenhuis mocht verlaten, moest het meisje nog een elektrocardiogram ondergaan. Toen glipte zij weg met het smoesje dat ze dringend naar het toilet moest. Zij kwam niet meer opdagen, waardoor het verplegend personeel haar ging zoeken. De 16-jarige was naar de achtste verdieping van het ziekenhuis gehold. Daar probeerde ze eerst uit een raam te springen, maar dat bleek onmogelijk. Zij smeerde zich dan helemaal in met ontsmettende gel. En dan stak de wanhopige zichzelf met een aansteker in brand.

Getuigen hadden haar even voordien horen roepen dat dit de enige manier was om te ontsnappen aan een gearrangeerd huwelijk. 'Ik zag ze brandend op de gang verschijnen. Ze liep wild heen en weer. Haar geschreeuw was onmenselijk', vertelt een getuige op RTL.

Gezicht gespaard

Een patiënte gooide dekens over het meisje om de vlammen te blussen. Dat gebeurde snel genoeg om haar leven te redden, maar het slachtoffer had wel al zware brandwonden aan het bovenlichaam opgelopen. Haar aangezicht bleef als bij wonder van de vlammen gespaard.

Het meisje werd in allerijl overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Haar toestand werd er eerst levensbedreigend genoemd, maar intussen is hij gunstig geëvolueerd. Volgens de arts die haar onderzocht, vertoont ze geen zware psychologische problemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees