Oud-burgemeester en brouwerijbaas Jozef Van Steenberge overleden

Oud-burgemeester en brouwerijbaas Jozef Van Steenberge overleden

Jozef Van Steenberge.ivh Foto: © Ivan Vanhove

EVERGEM - Jozef Van Steenberge is op 96-jarige leeftijd overleden. De uitvaartplechtigheid vindt maandag 8 augustus om 11 uur plaats in de kerk van Ertvelde-centrum.

Van Steenberge was een kritische katholiek, die het Vlaamse gedachtegoed hoog in het vaandel voerde. Hij was sinds 2000 weduwnaar van Lucy Vermeersch en had vijf kinderen, vijftien kleinkinderen en 28 achterkleinkinderen. Jozef was ook een icoon in de brouwerijwereld en een eigenzinnige politicus.

'Mijn vader is niet ziek geweest. Hij was nog helder van geest en volgde nauwgezet de politiek. Hij overleed in zijn slaap', bevestigt zijn zoon Paul Van Steenberge. Jozef liep school in het Sint-Jozefscollege in Aalst en studeerde af als doctor in de rechten aan de universiteit van Leuven. Hij was zeer actief in het Vlaamse studentenleven. Met zijn zus Cécile nam Jozef in 1954 de leiding van de brouwerij over van zijn vader Paul Van Steenberge. Dat was de man van brouwersdochter Margaretha Schelfaut. 'Mijn vader was pas de tweede Van Steenberge in de brouwerij. Die kende hij als zijn binnenzak. Hoewel hij geen brouwingenieur was, was hij technisch een 'crack'. Zijn commercieel talent was echter beperkt . Mijn vader verkocht geen bak bier. Hij werd wel voorzitter van de Belgische brouwers', vertelt Paul.

De overledene maakte zijn politiek debuut als provincieraadslid. 'Hij zetelde twee bestuursperiodes voor de toenmalige CVP, maar behoorde niet tot een van de standen van die partij. Daardoor greep hij naast de functie van deputé. In Ertvelde was mijn vader eerst zes jaar eerste schepen. Van 1958 tot 1973 was hij burgemeester. Toen kwam hij op onder de noemer Katholieke Vlaamse Gemeentebelangen. Dat was een kartel van ex-CVP'ers en VU'ers. Uit ongenoegen over de geplande gemeentefusie, nam vader ontslag. Tot zijn dood bleef hij de politiek en de activiteiten van de brouwerij volgen. Uit respect voor hem is ze maandag de hele dag gesloten.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio