Vrouw president Medvedev met leger bodyguards door stad

Brugge op stelten voor Russische first lady

Brugge op stelten voor Russische first lady

Foto: © michel vanneuville

BRUGGE - De vrouw van de Russische president Medvedev heeft gisteren een blitzbezoek gebracht aan Brugge. De veiligheidsvoorschriften waren enorm en een leger medewerkers schermde de first lady af. Zelfs toen ze kant wou gaan kopen in de Wollestraat.

Meer dan twee uur te laat was ze, Svetlana Medvedeva, de vrouw van de Russische president Dmitri Medvedev. Om twintig voor vier had ze moeten arriveren op de Brugse Burg voor een kort bezoek aan de stad, maar dat werd uiteindelijk iets na halfzes.

De first lady van Rusland had nochtans uitdrukkelijk gevraagd om een bezoek aan Brugge terwijl haar man in Brussel was voor een topontmoeting met Europees president Herman Van Rompuy. 'Dit is één van de mooiste steden van Europa', zei ze aan burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) toen ze uiteindelijk toch arriveerde.

In haar zog volgde een leger bodyguards, medewerkers en diplomaten. Acht veiligheidsmensen waren voordien al naar Brugge afgezakt om het hele stadhuis uit te kammen. En de Brugse politie zette tien mensen in om de veiligheid te garanderen. Een speurhond ging op zoek naar explosieven in het hele gebouw, en de hele middag lang mocht niemand binnen of buiten zonder langs de twee bewakers voor de deur te passeren.

Daarmee toonde de Russische presidentsvrouw zich de lastigste hoge gast in jaren in Brugge. Hoewel, toen de Russische oud-premier Tsjernomirdyn ooit het Brugse stadhuis bezocht, werden alle schilderijen van de muren gevezen, om te zien of er geen springtuigen achter verborgen zaten.

Kant en chocolade

Moenaert gaf Medvedeva een woordje uitleg in de schitterende Gotische Zaal van het stadhuis, waarna de burgemeester de Russen feliciteerde omdat ze het WK voetbal in 2018 binnengehaald hebben, ten koste van onder meer België (en dus ook Brugge). 'Inderdaad. The winner takes all', was de nogal meedogenloze commentaar van de presidentsvrouw.

Na het officiële gedeelte, met ook nog een bezoekje aan de Heilig Bloedkapel, wou Medvedeva per se nog eens de lichtjes op de kerstmarkt zien, waarna het hele peloton bodyguards zich in dichte drom rond haar in beweging zette door de Breydelstraat. En ook de Brugse kant en chocolade konden nog op de interesse van de Russische first lady rekenen. Maar toen waren geen pottenkijkers meer gewenst.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio