Regisseur stelt 'Sicko' voor op filmfestival in Cannes

Michael Moore roept ziek Amerika op tot revolte

Michael Moore haalt opnieuw zwaar uit met een documentaire over wantoestanden in de gezondheidszorg in de Verenigde Staten. En hij doet dat met zoveel verve, dat 'Sicko' zal wegen op de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008.

Je kan voor of tegen de kruisvaarder met de grote mond en de botte bijl zijn, maar hij weet zijn zaak te verkopen. Op het grootste mediaevenement ter wereld, waar de knapste talenten en de diepste decolletés vechten om aandacht, trekt de dikkerd uit Michigan weer volledig het laken naar zich toe met… een documentaire over de gezondheidszorg in de VS. Na de auto-industrie (Roger & me), de obsessie met wapens (Bowling for Columbine) en de leugens over de inval in Irak (Fahrenheit 9/11) pikt Moore met de gezondheidsindustrie misschien wel zijn machtigste vijand uit.

Wat zegt Moore in 'Sicko'?

Sicko begint met de vijftig miljoen Amerikanen die geen enkele vorm van medische verzekering hebben. Maar al snel zoemt Sicko in op de 200miljoen Amerikanen die wél een verzekering hebben en zich veilig wanen. Moore laat patiënten aan het woord wier aanvraag voor terugbetaling geweigerd werd om de meest kafkaïaanse redenen. Voor het slot van de film trommelt Moore reddingswerkers van Ground Zero op, die ziek werden maar aan hun lot werden overgelaten. Met hen trekt hij naar de gevangenis van Guantanamo Bay, waar de terroristen wel gratis behandeld worden door de VS. Als hij daar niet binnenmag, gaat hij maar aankloppen in het naburige Cuba.

Hoe pakt hij het aan?

Subtiel is Moore nooit geweest. Zijn voorstelling van Canada en Engeland als gezondheidsparadijzen is op zijn zachtst gezegd rozig. Maar de kern van zijn boodschap blijft terecht: dat het Amerikaanse systeem van een schrijnende onverschilligheid voor ongelukkige mensen getuigt. Toch is Sicko ook een erg grappige film. Humor is voor Moore een glijmiddel voor zijn boodschap.

Hoe zijn de reacties?

Uiteraard lust de Franse pers in Cannes wel pap van een J'accuse tegen Amerikaanse onmenselijkheid. Maar de Amerikaanse pers reageert ook enthousiast. De vraag is of Sicko zoals gepland mag worden uitgebracht in de VS, op 29juni. 'Als de overheid mij deze keer tegenwerkt, maakt ze zich belachelijk.' Moore beëindigde zijn film én de persconferentie met een oproep tot revolte. 'Ik vraag het Amerikaanse publiek te revolteren, en geen genoegen te nemen met een presidentskandidaat die ons land niet eindelijk een fatsoenlijke, betaalbare gezondheidszorg voor iedereen wil beloven.' Zo kan Sicko van grote invloed worden op de race naar het Witte Huis.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees