Aangepaste GB wordt filmset uit 1971

Aangepaste GB wordt filmset uit 1971

Oldtimers uit de jaren 1970 namen gisteren het plein in.res Foto: © Ralf Eicker

ALKEN - Het Laagdorp was gisteren en is ook vandaag het decor voor opnames van de film Groenten uit Balen. De oude GB werd heringericht in stijl 1971.

Geen moderne auto's gisteren in het centrum van Alken, wel enkele oldtimers uit de jaren 1970. De filmcrew van Groenten uit Balen, oorspronkelijk een toneelstuk van Walter van de Broeck, streek in Limburg neer om enkele scènes in een warenhuis te filmen. De film van regisseur Frank Van Mechelen gaat over een arbeidersgezin dat betrokken was bij een grote staking van negen weken in 1971 bij de zinkfabriek Vieille-Montagne (Nyrstar) in Balen. Het team van Skyline heeft de leegstaande GB van mede-eigenaar Guy Vos uitgekozen om enkele scènes te draaien. Zijn moeder begon in 1959 met een Unic die daarna een GB werd.

'Via internet zijn ze bij mij terecht gekomen', vertelt Guy Vos. 'Het pand staat sinds augustus 2009 leeg en is te huur. Sinds anderhalve week is de ploeg de winkel weer helemaal aan het herinrichten zoals een warenhuis er in 1971 uitzag. Ze hebben de achthonderd vierkante meter grote winkel gedeeltelijk ingericht met rekken, kassa's en natuurlijk producten. Sommige etiketten hebben ze zelf nagemaakt en op conserven geplakt omdat ze nu niet meer bestaan. Ook etiketten van bijvoorbeeld zeep en wasproducten zijn nagemaakt. Aan ramen van de GB, 'De Prijzenkampioen', hangen affiches met de prijzen in Belgische frank. Het was een heel karwei voor de crew om alles na te maken zoals het was in de jaren 1970. Ze hebben alles zelf gedaan', zegt Guy Vos.

Gisteren vonden opnames in de winkel plaats, vandaag volgen buitenopnames op het Laagdorp. Daardoor zal er in de Dorpsstraat geen verkeer mogelijk zijn omwille van het lawaai. De film is in 2011 te zien met Stany Crets, Axel Daeseleire, Koen De Bouw, Lucas Van den Eynde en Veerle Dobbelaere.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio