Topchef legt boeken neer van sterrenrestaurant

Clandestino kan schulden niet meer betalen

Clandestino kan schulden niet meer betalen

Het faillissement van Clandestino is een complete verrassing.Wouter Van Vooren Foto: © Wouter Van Vooren

TEMSE - Het sterrenrestaurant Clandestino in Temse is failliet. Maandag legde sterrenkok Wouter Van der Vieren de boeken neer op de handelsrechtbank. De schulden stapelden zich naar verluidt al heel wat jaren op.

In april vorig jaar opende sterrenchef Wouter Van der Vieren aan de Cauwerburg in Temse zijn gloednieuwe Clandestino. Een prestigeproject was het, na een bescheiden start in het landelijke Haasdonk maar wel eentje met na enkele jaren al een eerste Michelin-ster. Van der Vieren liet in Temse een riant herenhuis volledig renoveren. Binnen werd het modern ingericht met voor de gasten zicht op de keuken. Voor Wouter Van der Vieren was de opening een belangrijke stap in de verdere uitbouw van zijn toprestaurant met één Michelin-ster.

Zijn Cladestino aan de Willem Van Doornickstraat in Haasdonk was werkelijk uit zijn voegen gebarsten. 'We doen hier in Temse verder zoals we bezig zijn. We hebben al een hele evolutie doorgemaakt in onze keuken, maar willen nog meer groeien', zei hij bij de opening. 'Dit is gewoon mijn leven. En ik kan trouwens niets anders. Daarom wil ik hier alles uithalen.'

Dat lukte blijkbaar niet want noodgedwongen moest de topchef maandag de boeken neerleggen op de handelsrechtbank. De schulden waren niet langer te dragen. Wouter Van der Vieren was gisteren niet bereikbaar voor commentaar en een verklaring voor het faillissement is er dus nog niet. In ieder geval zouden heel wat leveranciers al geruime tijd hebben moeten wachten op hun geld. Een aantal weigerde nog langer topproducten te leveren. Bij een aantal leveranciers was het tegoed opgelopen tot enkele duizenden euro.

Leveranciers die gisteren nog wilden leveren, vernamen plots het nieuws dat ze hun geld niet meteen kregen en zich moesten wenden bij de curator. Volgens een aantal zou er nog verder worden gekookt onder curatele en Clandestino mogelijk toch nog openblijven, maar dat nieuws kon ons tot gisteravond laat niemand bevestigen.

Met het faillissement van Clandestino verdwijnt een gastronomische parel in het Waasland. Wouter Van der Vieren begon zijn sterrenrestaurant in het centrum van Haasdonk, tegenover een frituur en een Chinese zaak met afhaalgerechten, op de hoek van de Willem Van Doornickstraat, waar het gelijknamige restaurant toen failliet was gegaan.

Ondanks alle lovende kritieken moest Wouter Van der Vieren ondervinden dat het ook als topchef niet makkelijk was daar een topzaak uit te bouwen. De ster van Michelin kwam in 2008 als een zegen en gaf het restaurant de bekendheid wat zijn chef verdiende. De ster miste zijn effect niet. En ook Gault&Millau leerde Van der Vieren kenen en riep hem in 2009 uit tot beste groentekok. Sindsdien ging het alleen maar bergop met Clandestino en was er al een wachtlijst voor een zitje aan tafel. Het faillissement is dan ook een complete verrassing.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio