Boembekemolen krijgt eigen bier met appels

Boembekemolen krijgt eigen bier met appels

Foto: © edp

BRAKEL/ZWALM/ZOTTEGEM - Zeg schol met een blonde 'Boembeke Luiwerk' en steun zo de restauratie van de Boembekemolen.

Voor de restauratie van de Boembekemolen - op het grenspunt van Michelbeke, Sint-Goriks-Oudenhove en Rozebeke - heeft de werkgroep nog heel wat financiële steun nodig.

Onlangs werd een subsidiëring van 85.000 euro goedgekeurd. Waarschijnlijk zal deze subsidie verdubbelen. 'Maar toch zal de werkgroep nog enorm veel financiële middelen nodig hebben om de hele site van de Boembekemolen te restaureren', zegt Jan François.

Boembeke Luiwerk

'Vandaar dat we samen met brouwer Wim Saeyens van brouwerij De Graal in Brakel een bier ontwikkelden. Onze boomgaard in Boembeke levert jaarlijks een massa appels. Veel van die appelen werden de voorbije herfst geperst en met dat sap werd nu een bier gebrouwen. Per duizend liter bier wordt ongeveer 85 liter appelsap gebruikt. De zoetigheid van de appels - de suikers - worden omgezet in alcohol. Zo ontstond het Boembeke Luiwerk. Het is een blond biertje met 6,5 graden alcohol, hergist op de fles. De naam luiwerk verwijst naar de molen. Het luiwerk is de inrichting in een molen voor het ophijsen of luien en laten zakken van zakken graan en meel.'

Het publiek kan voor de eerste keer proeven van Boembeke Luiwerk op de lentemaaltijd op zondag 26 februari in de Bevegemse Vijvers in Zottegem. Een bak bier kost ongeveer 27 euro, statiegeld inbegrepen. De restauratie steunen kan ook via een gift op rekening BE56 2930 2120 7588 met vermelding 'project 3671 - Boembekemolen'. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Het bier zal te koop zijn bij de leden van de werkgroep Boembekemolen.

Info:www.boembeke.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio