: Freddy Maertens onthult een van de meest legendarische dopingtrucs

De Peer van Pollentier was een condoom

De Peer van Pollentier was een condoom

Pollentier (links) met Freddy Maertens (rechts) Foto: IMAGEGLOBE

Het raadsel van de Peer van Pollentier – een met propere urine gevulde ballon om de dopingcontroleurs te misleiden – is onthuld. Het is een condoom. Creatief met rubber voor gevorderden.

De bekende feiten: op 16 juli 1978, de Tourrit van Saint-Etienne naar l'Alpe d'Huez, loopt Michel Pollentier, ploegmaat van Maertens, tegen de dopinglamp. In de overlevering, al 34 jaar lang, gaat het zo: de truc met de peer, een rubberen ballonnetje gevuld met dopingvrije urine dat onder de oksel zit verstopt en via een buisje naar het urinepotje wordt gepompt, heeft niet gewerkt.

De waarheid zit even anders ineen. Wie een weke maag heeft, slaat deze passage best over, maar alvast een tip: het gaat over een condoom.

Maertens: ‘Michel haalde het EHBO-kistje boven. Dat was niet wat je denkt. Er zaten condooms, gummibuisjes, een paar dikke veeartsenspuiten, kleefband en pleisters in. Daarmee omzeilden we de dopingcontroles. Het condoom moest van stevige kwaliteit zijn, van het soort zoals ze toen in het leger gebruikten. Daar werd het slangetje mee verbonden, door het erin te steken – niet te diep, zodat het condoom niet werd beschadigd en de urine vrij zou kunnen lopen – en het rond het condoom af te binden met een soepel metalen ringetje.'

En nu komt het: ‘Met behulp van vaseline werd het condoom met slangetje ingebracht in de anus. Dan werd met de spuit urine via het slangetje in het condoom gespoten. Onbezoedelde urine natuurlijk, van een ploegmaat, of van een verzorger, of van de renner zelf, die, voor hij de doping had genomen, een thermos vol geplast had.' Een thermos? ‘Omdat de urine zijn lichaamstemperatuur moest bewaren. Je kunt moeilijk een ijskoud monster in de handen stoppen van een dopinginspecteur. Als er voldoende urine in het condoom was gespoten, werd het slangetje met wat tape aan de onderkant van de penis vastgemaakt en afgeknipt ter hoogte van de eikel. Dat was uitkijken natuurlijk. En de aanwezigheid van dat condoom leidde bij veel renners een beetje tot een waggelgang op weg naar de controle, precies of ze met een ei zaten.

Getipt door De Bruyne

Let op de nuance. Bij veel renners. Want, zegt Maertens, uiteraard was Pollentier niet de enige. ‘Het systeem werd niet alleen door ons gebruikt, dat kan ik je verzekeren. Het EHBO-kistje kwam geregeld van pas, zeker in de periode van de na-Tourcriteriums, als we dagen aan een stuk van hot naar her moesten om rondjes te rijden. Dat was erg slopend. Dan werd al eens een pilletje geslikt of een spuitje gezet, om het vol te houden.'

Dat Pollentier niet wegkwam met de peer –excuseer: het condoom– is, aldus Maertens, te ‘danken' aan zijn eigen ploegleider, wijlen Fred De Bruyne. ‘Die heeft iemand van de dopinginspecteurs ingelicht over de manier waarop Michel zijn ding zou doen.' De Bruyne heeft dat verhaal altijd ontkend. Maertens: ‘De Bruyne was niet alleen op ons gebeten. Hij heeft er ook een schone cent aan verdiend. Want door de uitschakeling van Pollentier kreeg Bernard Hinault vrij spel om zijn eerste Tour te winnen. Renault, de sponsor van Hinault, is De Bruyne erg dankbaar geweest.'

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.