Special Forces oefenen op Navo-vliegveld in Weelde

Special Forces oefenen op Navo-vliegveld in Weelde

Nog tot volgende week vrijdag is er op het vliegveld van Weelde voortdurende bedrijvigheid van leger en politie. Foto: Eddy Meulemans

RAVELS - De Navo-oefening 'Lowlands 2011' op en rond het vliegveld van Weelde verloopt prima. Dat bevestigt een woordvoerder van de Special Forces, een kleine elite-eenheid van het Belgische leger.

Nog tot volgende week vrijdag vindt in de Noord-Kempense grensstreek een grootscheepse training van de Navo plaats. De coördinatie gebeurt op de vliegbasis in Woensdrecht, nabij Bergen op Zoom. Maar ook op het Navo-vliegveld in Weelde zullen de komende dagen voortdurend ronkende legertoestellen opstijgen en landen, waaronder F16-gevechtsvliegtuigen, Agusta 109-helicopters, C-130 Hercules-transportvliegtuigen en Apache-helikopters.

Aan de operatie doen zo'n 250 Belgische en Nederlandse militairen mee, onder wie ook tachtig leden van de Special Forces.

'De oefening gaat onder meer over het inwinnen van inlichtingen', zegt luitenant-kolonel Ivo Van Lembergen. 'Onze Special Forces zijn gespecialiseerd in informatieopdrachten, niet in het uitschakelen van vijanden. Je mag hen dus zeker niet vergelijken met de Navy Seals, de Amerikaanse elitie-eenheid die belast werd met het ombrengen van Osama Bin Laden.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio