Arnold Maes (61), sleepbootkapitein

'Ploegendienst schrikt velen af'

'Ploegendienst schrikt velen af'

sdl Foto: © Staf De Lie

ANTWERPEN - Er zijn te weinig sleepbootkapiteins in de Antwerpse haven. Kapitein Arnold Maes (61) denkt dat het komt omdat er in ploegendienst wordt gewerkt.

Kapitein Arnold Maes is zoon van een schipper. Hij kwam in 1976 naar de stad toen die nog verantwoordelijk was voor de haven. 'Je werd toen sassenier en je deed een aantal jaren dienst bij de sluizen. In 1980 verhuisde ik naar de Sleepdienst. Ik kreeg opleiding van een oudere kapitein, leerde de scheepvaartreglementen, deed mee aan een examen en zo werd ik kapitein. Nu is een dergelijke opleiding haast de regel.

Tegenwoordig komen er nauwelijks sleepbootkapiteins bij in het Havenbedrijf. Ook de binnenvaart en de particuliere sleepdiensten schuimen de al zo kleine markt af. Voor het Havenbedrijf zit er niets anders op dan matrozen gedurende twee jaar op te leiden tot kapitein', zegt Pascale Van Hoecke, hoofd van de personeelsdienst.

Waarom er zo weinig kandidaten zijn? 'Ik kan de reden alleen maar gissen', zegt Maes. 'Het loon is zeker niet minder dan in de privé. Wellicht draait het om de 'shiften'. Wij werken 12uur aan een stuk in een ploeg van drie (kapitein, machinist, matroos, nvdr.). Velen schrikt deze regeling af, denk ik.'

'Ik doe dit werk graag. Zolang ik de nachten goed verteer, blijf ik. Ik ben nu 61 en had al met pensioen kunnen zijn, maar ik blijf.

www.havenvanantwerpen.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio