40 procent Vlaamse wijnboeren woont in Vlaams-Brabant

Hagelandse wijnbouw kent gouden tijden

Hagelandse wijnbouw kent gouden tijden

Bruno Cools verbouwt al dertig jaar wijn maar begon pas in 2008 commercieel.ibo Foto: © ibo

AARSCHOT - Het aantal wijnbouwers in Vlaanderen is de jongste zeven jaar verdubbeld. En met 40 procent van die wijnbouwers blijft Vlaams-Brabant de koploper. Nieuwkomer Bruno Cools verklaart het geheim van het Hagelandse succes.

De tijd dat Hagelandse wijn synoniem was voor 'Chateau Migraine', ligt voorgoed achter ons. Denk maar aan de wijnbeurs Megavino, waar oost-Brabanders al enkele jaren met haast alle prijzen gaan lopen. Een blik op de cijfers zegt dan ook alles. Vlaams-Brabant is de thuishaven van bijna de helft van alle Vlaamse wijnbouwers. 40 procent om precies te zijn. En dat aantal kan de komende jaren nog stijgen. Wijn verbouwen is in. Sinds 2005 is de wijnproductie in Vlaanderen met bijna 50 procent gestegen: van 165.000 liter wijn naar 245.000 liter. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Els Robeyns (SP.A).

Die cijfers zijn bovendien nog een onderschatting. Want de kleinere wijnbouwers - met een oppervlakte van minder dan twee hectare - zijn niet aangifteplichtig en werden dus ook niet meegerekend in de cijfers.

Ook het aantal wijnproducenten stijgt jaar na jaar. In 2005 telde Vlaanderen 25 producenten. In 2011 was dat aantal meer dan verdubbeld, tot 59 producenten. 40 procent van hen bouwt wijn in Vlaams-Brabant. Daarmee is onze provincie de absolute koploper en laat ze de tweede, Limburg met 24procent, ver achter zich. Daarna volgen West-Vlaanderen met 14procent, Oost-Vlaanderen met 12procent en Antwerpen met 10procent.

Maar wat maakt de Vlaams-Brabantse grond - en de Hagelandse in het bijzonder, want daar zitten de meeste wijnbouwers - nu zo gunstig voor wijn? Bruno Cools van wijngaard Ten Bunder in Aarschot begon in 2008 met een commerciële wijnproductie. Hij legt uit: 'Het Hageland leent zich perfect voor wijnbouw. De heuvels met hun mix van zandsteen- en kleigrond zijn ideaal om wijn te verbouwen. Bovendien hebben heel wat hobbybouwers nu pas de knop omgedraaid en zijn ze professioneel aan de slag gegaan. Dat vertaalt zich nu in de cijfers. Ik maak zelf ook al dertig jaar wijn, maar ben pas in 2008 commercieel begonnen.'

Het feit dat er nu zoveel wijnbouwers bijkomen, noemt Cools een positieve zaak. 'Het is absoluut niet zo dat wij concurrentie vrezen. Neen, het is juist goed dat zoveel mensen wijn maken. We hebben ons verenigd in de vzw Belgische Wijnbouwers.'

En de kwaliteit? Die is optimaal. De Hagelandse wijnbouwers ontpopten zich de voorbije jaren tot prijsbeesten op wijnbeurzen. En ze zeggen wel eens: wijn wordt beter met de jaren. Dat geldt ook voor wijnstokken. Pas na enkele jaren ibrengen die de beste druiven voort. De toekomst van de Hagelandse wijnbouw oogt dus rooskleurig.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio