Brouwerij Bavik zoekt uitbaters voor volkscafé van weleer

Zware straffen voor drugsbende Vlaschaard

Burgemeester Kurt Van Ryckeghem heeft café De Vlaschaard weer vrijgegeven aan brouwerij Bavik. Die zoekt nu nieuwe uitbaters.wbk, djw Foto: © wbk

WAREGEM - De zeskoppige bende die twee jaar lang drugs verhandelde in café De Vlaschaard, liep gisteren zware straffen op. De Waregemse burgemeester heeft het volkscafé van weleer ondertussen weer vrijgegeven. Brouwerij Bavik is op zoek naar nieuwe uitbaters.

Na zeven gelijktijdige huiszoekingen in Harelbeke, Wielsbeke, Desselgem, Deerlijk en Beveren-Leie, werd de drugshandel eind oktober vorig jaar opgerold. In café De Vlaschaard op het kerkplein van Beveren-Leie werd een grote hoeveelheid drugs en geld gevonden. Volgens het Kortrijkse parket was het café, dat uitgebaat werd door Stefaan A.(39) uit Harelbeke, minstens twee jaar de draaischijf voor de lokale drugshandel.

Onmiddellijk gaf de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) het bevel om het café voor zes maanden te sluiten. ‘Twee weken geleden heb ik het café opnieuw vrijgegeven aan brouwerij Bavik. Nu het café nieuwe uitbaters krijgt, heb ik er geen probleem meer mee dat het binnenkort opnieuw opengaat', zegt hij.

Brouwerij Bavik heeft nog geen nieuwe huurders gevonden. ‘We zijn druk op zoek naar goede uitbaters', zegt Kurt Demeyer van Bavik. ‘We hadden totaal niet in de gaten wat er zich heeft afgespeeld. Maar dat is verleden tijd. Alleen de toekomst telt. Wij hopen dat de nieuwe exploitant van De Vlaschaard opnieuw een populair volkscafé kan maken.'

Spilfiguur Martine B.(50) uit Wielsbeke kreeg voor de verkoop van cocaïne en cannabis een effectieve celstraf van drie jaar. Haar huidige vriend Selim B.(25) en ex Stefaan A.(39) kregen effectieve celstraffen van 18 maanden en twee jaar. Het ex-koppel liep in 2004 al een celstraf van vier jaar op voor een grootschalige handel in softdrugs vanuit hun woning in Harelbeke en later in Kuurne.

Volgens het Kortrijkse parket zette spilfiguur B. na haar vrijlating haar handel gewoon verder, maar dat ontkent de vrouw. Ze is naar eigen zeggen pas in mei vorig jaar herbegonnen. ‘Mijn dochter was verdwenen. Ik had snel geld nodig om haar weg te halen uit Spanje, en zag maar één oplossing', aldus B.

De drie kopstukken lieten anderen het vuile werk opknappen. Nico L.(38) uit Harelbeke fungeerde als ‘postbode' en John B.(24) uit Waregem leverde cannabis. Beiden kregen 18 maanden, waarvan enkel de voorhechtenis effectief is. Een buur van café De Vlaschaard die drugs en geld stockeerde in zijn huis, kreeg de gunst van de opschorting. De man verloor door de affaire zijn job als ingenieur. Er werden vier wagens en bijna 19.000euro verbeurd verklaard.

Wie interesse heeft om café De Vlaschaard uit te baten, kan Kurt Demeyer contacteren op 0477-66.28.35.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio