MR van Reynders pruttelt als enige nog tegen

Verhofstadt III effent pad voor Leterme I

Verhofstadt III effent pad voor Leterme I
De paasklokken brengen Leterme I, Verhofstadt III wordt een presentje van de kerstman. Maar verrassingen blijven niet uitgesloten. Gisterenavond verzette de MR zich nog tegen de toetreding van de CDH én de PS in de regering.

Het definitieve scenario voor de noodregering Verhofstadt III lijkt geschreven. De ontslagnemende premier verkoos zelf de formule van oranje-blauw aan Vlaamse kant en paars aan Franstalige kant. Maar de PS, daarbij geholpen door CD&V, eiste de komst van de CDH in het interim-kabinet. De MR pruttelde tegen maar stond gisteravond met haar verzet helemaal alleen. Een laatste forcing van Verhofstadt moest soelaas bieden, maar gisteravond om 21.30 uur werd het overleg afgebroken zonder akkoord. Als de MR buigt, is de interim-regering eind deze week een feit.

Het verzet van de Franstalige liberalen is begrijpelijk. De MR won overtuigend de verkiezingen en wil een sterk sociaal-economisch beleid voeren. Voorzitter Didier Reynders is ervan overtuigd dat dit met een klassieke tripartite aan Franstalige zijde niet kan. Hij verkiest daarom om alleen met de PS of met de CDH te regeren, eventueel met Ecolo als een derde partner. Een ander scenario wil hij alleen overwegen als hij interim-premier kan worden. Tegen die eis stellen PS en CDH een absoluut veto.

Premier Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft voor zijn noodregering al een programma klaar. Het kabinet zou voor 2008 een nieuwe begroting moeten opstellen (met een klein overschot). Ook de koopkracht en de competitiviteit moeten worden gevrijwaard. Verder moet een aantal dringende zaken worden geregeld (benoemingen en veiligheidsplan). Los van dit programma zal Verhofstadt onderhandelingen starten die het definitieve sociaal-economische programma moeten voorbereiden.

Ook het communautaire deel moet de premier op de rails zetten. Daarvoor zal Verhofstadt de hulp inroepen van een Comité van twaalf waarin de belangrijkste politieke formaties zijn vertegenwoordigd (zie bladzijde 4).

Het akkoord voor de interim-regering bevat een belangrijke vervaldatum: 23 maart. Met Pasen wordt Yves Leterme (CD&V) de premier van de definitieve regering. Die zal in de Kamer over een tweederde meerheid beschikken. Zo kan een van de belangrijkste eisen van CD&V, het doorvoeren van een staatshervorming, worden gegarandeerd. Verhofstadt III dient met andere woorden als een glijmiddel voor Leterme I.

De idee van de noodregering volgde na de mislukking van formateur Leterme. Oranje-blauw was dood, een andere formule met garanties op een tweederde meerderheid leek broodnodig. Maar de onderhandelingen hiervoor zouden zeker tot Pasen aanslepen. Om het gekneusde Belgische imago in het buitenland bij te vijlen was in tussentijd een noodregering gewenst.

Corrigeer

NIEUWS