N-VA doet intrede in Lennik

N-VA doet intrede in Lennik

Het lokale partijbestuur, met gastheer Siegfried Bracke. lsg Foto: © Luc Schoonjans

LENNIK - N-VA heeft in Lennik een eigen afdeling opgericht. Het staat vast dat de partij in 2012 een kartel vormt met Lennik2000.

Met de komst van kopstuk Siegfried Bracke hield de N-VA-afdeling Lennik haar eerste activiteit. Het Square Café was behoorlijk gevuld met sympathisanten en geïnteresseerden, ook van andere partijen. Onder hen Willy De Waele, Open VLD en tot voor kort burgemeester.

Bracke liet zijn licht schijnen over de regeringsonderhandelingen. 'We staan nergens', zei hij. Bracke citeerde Bruno De Wever, broer van Bart, die in een interview stelde dat we aan het begin van iets nieuws staan. 'Dat is de reden waarom het zo moeilijk gaat', aldus Bracke.

Met dit aperitiefgesprek hield de pas opgerichte N-VA-afdeling zichzelf boven de doopvont. 'Een paar maanden geleden besloten we een bestuursverkiezing te houden,' vertelt Kristien Van Vaerenbergh, volksvertegenwoordiger voor N-VA. Dat leverde de partij alvast de jongste voorzitter op. Jasper De Bruyn is amper twintig. 'Ik ga dit engagement aan omdat sommige socialistische burgemeesters vinden dat de jeugd van tegenwoordig niet deugt,' zegt De Bruyn. Ook Geert De Cuyper werd verkozen. Hij is nochtans eerste schepen voor Lennik2000. Kan dit wel? 'Natuurlijk,' reageert De Cuyper. 'Lennik2000 is een stevig lokaal samenwerkingsverband waar ik mij al jaren voor inzet en zal blijven inzetten. Met de komst van een N-VA-afdeling in onze gemeente kunnen we samen aan de toekomst van Lennik bouwen.'

Kartel

Dat zal gebeuren onder de vorm van een kartel. 'Het geheel moet meer zijn dan de som van de delen,' zegt Kristien Van Vaerenbergh. 'Elkaar aanvullen en versterken, daar gaan we werk van maken voor onze Vlaamse gemeente.'

Was het dan niet logischer geweest om Lennik2000, nota bene opgericht door de vader van het kamerlid, op te doeken? 'Nee, want er zijn een paar onafhankelijken die zich enkel op lokaal vlak willen inzetten', aldus Van Vaerenbergh.

Het valt op dat er een en ander beweegt in de Lennikse politiek. Eerder al had Eddy Warrand afstand genomen van de Open-VLD door de nieuwe partij LEF op te richten. De nieuwe evolutie zal de huidige coalitie, Lennik2000 en Open VLD, ongetwijfeld onder druk zetten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio