Zingem opent rouwregister voor wielerheld

Zingem opent rouwregister voor wielerheld

Eric Ronsse met een foto van zijn overleden oom Tuur Decabooter.jrz Foto: © jrz

ZINGEM - Het plotse overlijden van Tuur Decabooter laat ook Zingem in verslagenheid achter, de gemeente waar 'El Toro' 22jaar heeft gewoond en waar hij nog steeds veel supporters heeft.

Het gemeentebestuur legde in het gemeentehuis een rouwregister waar iedereen zijn gevoelens over het heengaan van Tuur kan in neerpennen. Zaterdag 2 juni, om 10.30uur, wordt Tuur Decabooter ten grave gedragen in de Sint-Martinuskerk van Asper.

In café Sportpaleis aan het Kerkplein ademen de muren El Toro uit in tientallen foto's en herinneringen: Tuur was één van de grootste Flandriëns die Vlaanderen ooit had. De zaak wordt nu uitgebaat door Eric Ronsse, de neef van Tuur en is al vele decennia in de handen van de familie Decabooter. 'Het goedkoopste wielercafé van Vlaanderen', is de slogan.

Het Sportpaleis werd van 1958 tot 1960 gerund door Tuurs ouders en daarna door familie. Tuur kwam hier wel vaker langs, om tussen de mensen te zijn of om een kaartje te leggen.

'Hij was nog steeds ontzettend populair', zegt Eric Ronsse. 'Iedereen vraagt zich af waarom hij zo vroeg moest heengaan. We kunnen ons slechts optrekken aan het feit dat Tuur niet heeft moeten afzien. De familie blijft in de rouw ondergedompeld want in januari overleed ook al een broer van Tuur.'

Tuur Decabooter zal altijd herinnerd blijven als de man die veel koersen won, onder meer drie ritten in de Vuelta. Vandaar ook zijn bijnaam El Toro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio