Upgrade Estate wil nog honderden studentenkamers bouwen

Backstage wordt studentenhome

Backstage wordt studentenhome

Koenraad Belsack en Nele Van Damme: 'De bouwaanvraag voor de eerste fase van het project loopt.'fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Projectontwikkelaar Upgrade Estate wil in de vroegere gebouwen van dagblad Vooruit en Backstage, in een eerste fase, 104 studentenkamers en -studio's bouwen. Upgrade Estate wil daarnaast in Gent nog honderden andere studentenkoten realiseren. Karel Van Keymeulen

Ongeveer een jaar geleden kocht Upgrade Estate de Backstage-site in de Sint-Pietersnieuwstraat voor 3,5 miljoen euro. In het gebouw huisden vroeger dagblad Vooruit en drukkerij Het Licht. De gevel en de lokettenzaal van het gebouw uit 1931 zijn beschermd.Upgrade Estate realiseerde al diverse nieuwbouw- en renovatieprojecten in Gent. De groep is ook al 10 jaar actief op de studentenmarkt. Upgrade Estate heeft ongeveer 350 studentenkamers in beheer.

Tot voor kort kregen alleen de universiteit en de hogescholen toestemming om studentenhomes op te trekken. Er zijn echter al 68.000 studenten in Gent en er is de jongste jaren een kamertekort ontstaan. Om iets te doen aan dat tekort heeft Stad Gent in 2010 haar bouwreglement aangepast. Privé-ondernemingen mogen nu ook studentenhomes bouwen.

Upgrade Estate wil meteen van die mogelijkheid gebruik maken. Aan de Sint-Lievenslaan bouwt Upgrade Estate tegen eind 2012 een complex met 101 studentenflats. Het project in de vroegere Backstage is een tweede project.

'De bouwaanvraag voor de eerste fase van het project loopt. Het gaat om het optrekken van een nieuwbouw met studentenkamers- en studio's op de achterkant van de site', zeggen Nele Van Damme en Koenraad Belsack van Upgrade Estate.

'We kiezen voor duurzaamheid. Veel aandacht gaat naar groene energie en groenvoorziening, voor een deel van kamers werken we samen met de Arteveldehogeschool. Belangrijk is dat ons nevenbedrijf Upgrade Service gespecialiseerd is in kamerbeheer. Vandaag zijn er nog veel studentenkrotten. Met onze projecten hopen we daar een kwaliteitsvol antwoord op te geven', zegt Belsack.

Café

Over de ontwikkeling van de voorzijde, het vroegere kantoorgebouw van drukkerij Het Licht, en het belendende cafépand wordt nog gepraat. Wellicht komt er een mix van kantoren, horeca en residentiële appartementen.

Upgrade Estate heeft plannen om in Gent op korte termijn 500 studentenunits te bouwen. In een latere fase zouden dat er ongeveer 2.000 moeten worden.

Lees meer op www.gentenaar.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio