Eeuweling brengt hulde aan vrijwilligers

Rode Kruis wil stad 'hartveilig' maken

Rode Kruis wil stad 'hartveilig' maken

De leden van het Rode Kruis werden op het stadhuis ontvangen.sbr Foto: © SBR

ROESELARE - De Roeselaarse afdeling van het Rode Kruis viert haar honderdste verjaardag. 'Kroon op het eeuwfeest zou de erkenning van Roeselare als 'hartveilige stad' kunnen worden', zegt voorzitter Didier Casteleyn, die ook met het idee speelt om een fietsroute voor het Rode Kruis uit te stippelen.

Wielerstad Roeselare heeft al heel wat fietsroutes. Maar voor voorzitter Didier Casteleyn van het Rode Kruis mag er nog een bijkomen.

Geschiedenis

'Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de lokale afdeling dromen wij van een fietsroute die langs alle belangrijke plaatsen passeert die de voorbije eeuw een rol speelden in de geschiedenis van het Rode Kruis in Roeselare,' zegt Casteleyn.

Hij denkt daarbij onder meer aan café Sint-Georges op het Stationsplein, waar honderd jaar geleden de stichtingsvergadering plaatsvond op initiatief van dokter Henri Hostens en lijnwaadfabrikant Ferdinand Baudoux. Het hoge aantal arbeidsongevallen in de textielnijverheid lag in 1912 mee aan de basis van de oprichting van het Rode Kruis in Roeselare.

'Ook het huidige Wielermuseum op het Polenplein mag niet ontbreken, want daar bevond zich ons eerste lokaal. Daarna huisden we lange tijd in de Onze-Lieve-Vrouwstraat, om uiteindelijk na nog een reeks omzwervingen via Oekene en Rumbeke op onze huidige stek Sint-Vedastus aan De Spil te belanden.'

Vier locaties

Maar ook de huidige huisvesting voldoet niet volledig. Het lokaal kreeg onlangs al een fikse opknapbeurt, maar het wordt opnieuw te krap. 'Noodgedwongen moeten wij ons materiaal en onze lessen over vier locaties verspreiden', aldus Casteleyn.

Defibrillator

'Maar dé kroon op het eeuwfeest zou de erkenning van de stad als hartveilig kunnen worden', stelde de voorzitter op de academische zitting in het stadhuis. Roeselare kan het label in de wacht slepen als tien procent van het stadspersoneel en van de bevolking kan omgaan met een defibrillator.

'Elke dag krijgen gemiddeld dertig mensen een hartstilstand buiten een ziekenhuis. Wordt een slachtoffer binnen de eerste minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot met zo'n AED-toestel dan stijgen de overlevingskansen tot zeventig procent. Er zijn nu al genoeg dergelijke toestellen in Roeselare (onder meer in het zwembad en op Schiervelde) maar we hebben het vereiste quotum van mensen die er mee kunnen werken nog niet behaald.'

Tijdens de feestzitting was er een speciale hulde aan Eric Dupont, die onlangs afscheid nam als hoofd van de hulpdienst en daarvoor ook door het stadsbestuur werd bedankt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio