Minister Milquet neemt extra maatregelen tegen grenscriminaliteit

Meer patrouilles 's nachts tegen Noord-Franse bendes

Meer patrouilles 's nachts tegen Noord-Franse bendes

Cchef Curd Neyrinck van de politiezone Riho, de minister, Dominique Demey van de zone GrensLeie en Luc Deyrckere, chef van de zone Arro Ieper. loh Foto: © credit

ROESELARE/KORTRIJK - Tijdens haar bezoek aan Kortrijk kondigde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet extra maatregelen aan om de golf van ramkraken en homejackings die de regio al sinds begin dit jaar teistert in te dijken. De lokale korpsen krijgen meer steun van de federale politie, er komt meer overleg met de Fransen en er wordt nagedacht over de plaatsing van intelligente camera's.

Het federaal parket blijft het onderzoek naar de gewelddadige homejackings en ramkraken door Franse gangsterbendes in Zuid- en Midden-West-Vlaanderen leiden. 'We hebben nu al vierenveertig dossiers geopend en de Fransen nog eens dertig. We maken een federale magistraat vrij om al die dossiers te behandelen, in de hoop dat wij na het 'succesje' van de vondst van gestolen voertuigen en de aanhouding van twee Fransen in Dadizele de golf van drieste overvallen snel onder controle krijgen', zegt federaal procureur Johan Delmulle.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) beloofde tijdens haar bezoek aan Kortrijk gistermiddag bijkomende maatregelen aan de gouverneur van

West-Vlaanderen, de burgemeesters, de parketten en de politiechefs.

Een eerste speerpunt van haar actieplan is extra steun voor de lokale politie van de federale politie, met twee tot drie bijkomende nachtpatrouilles en met meer controles op de E17 en de E403.

Ook het interventieteam uit de Algemene Reverse in Brussel blijft ter beschikking, net als de helikopter van de federale politie.

Milquet zal de komende dagen met haar Vlaamse en Waalse collega's de plaatsing en cofinanciering van intelligente camera's (met nummerplaatherkenning) langs de belangrijkste gewestwegen en grenssteden bekijken.

Samenwerking met Fransen

Zij wil ook de samenwerking met de Fransen versterken door de radiocommunicatiesystemen beter op mekaar af te stemmen en door de oprichting van een gemeenschappelijk team om de interventies van Franse politieagenten op ons grondgebied (en omgekeerd) te vergemakkelijken.

De meeste burgemeesters uit de regio reageerden positief op die toezeggingen, al waarschuwt de Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) voor het oordeelkundig inzetten van de intelligente camera's. 'Die zijn geen wondermiddel, want de bendes opereren vaak met voertuigen met afgedekte of valse nummerplaten.'

Korpschef Curd Neyrinck van de politiezone RoeselareIzegem-Hooglede verwacht vooral heil van een betere samenwerking tussen al politiezones en -dienten. Zo zou het snelle interventievoertuig dat Riho leent van de zone Westkust ook in andere zones kunnen worden ingezet.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio