Anderlecht onderstreept favorietenrol

Sporting pakt met technisch superieur voetbal achtste Supercup

Sporting pakt met technisch superieur voetbal achtste Supercup
Anderlecht won zaterdag voor de achtste keer de Supercup en deelde daarmee Club Brugge een eerste klapje uit. Het prestigeduel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar leek al de opening van de vijandelijkheden tussen de twee belangrijkste titelkandidaten.'Ik ben gelukkig met de overwinning en blij met het niveau van het voetbal dat we brachten', vertelde Frank Vercauteren. De Brusselse trainer had zaterdag veel redenen om tevreden te zijn. De landskampioen etaleerde met lekker voetbal zijn overduidelijk technisch overwicht en profileerde zich als de belangrijkste titelkandidaat.

Boussoufa profiteerde al vroeg in de partij van een onoplettendheid van doelman Stijnen om met een vrije trap te scoren vanuit een onmogelijke hoek. Boussoufa legde het tweede doelpunt op het voorhoofd van Mbo Mpenza en de partij had al voor de rust beslist kunnen zijn als Tchité op scherp had gestaan. De Brusselse prijsschutter liet twee gemaakte doelpunten liggen die het overwicht van paars-wit juister hadden geïllustreerd.

Te slap

'Het verschil tussen Anderlecht en Club vandaag? Kwaliteit. Toch is er geen reden om te gaan zweven', zei Vercauteren terecht. Hij was niet vergeten dat zijn ploeg zich de voorbije weken vier keer de tanden had stukgebeten op een buitenlandse opponent en dat Sporting na de rust nog in de problemen kwam. Mbo Mpenza liet kort na de pauze een derde doelpunt liggen en Club reageerde met de aansluitingstreffer van de ingevallen Djokic.

'We kwamen te slap uit de kleedkamer', aldus Vercauteren. 'Bij het begin van de tweede helft beleefden we moeilijke momenten. Er is nog werk te doen. De balrecuperatie was niet goed.'

Vier wissels bij Club

Vercauteren heeft voor de start van het seizoen eigenlijk maar één probleem meer: kan Anderlecht het zich permitteren om Lucas Biglia als enige controlerende middenvelder uit te spelen? Vercauteren hoopte wellicht dit op te lossen door de sterk spelende Van Damme, in plaats van Goor, naast de Argentijn te posteren, maar na de rust werd Zitka voortdurend onder vuur genomen door Sterchele, Klukowski en Blondel.

Dat had echter vooral te maken met het feit dat Club in de tweede spelperiode veel sterker voor de dag kwam. Mathijssen had niet toevallig vier wissels doorgevoerd. 'Ik vond dat het op die posities beter kon', zei de Limburger.

Vreemd dat Mathijssen het centrum van zijn verdediging ongemoeid liet. Het defensieve lek is nog steeds niet boven water op Olympia. De Tsjechische aanwinst Kucera kon niet overtuigen en haakte tot overmaat van ramp geblesseerd af.

Club kwam nog aardig opzetten en het beslissende doelpunt van Hassan viel pas in de slotfase, toen blauw-zwart na het uitvallen van Valgaeren de wedstrijd met tien volmaakte. 'We hebben nog een achterstand op Anderlecht, omdat we met iets nieuws begonnen zijn', concludeerde Mathijssen. 'Na vanavond is mijn hoop groter geworden dat we die kloof snel wegwerken.'

Vraag is of de tweede helft hem niet te optimistisch stemde. Anderlecht kwam ook na de pauze veel te gemakkelijk aan uitgespeelde doelkansen. Defensief is er nog veel werk in Brugge, op het middenveld beschikt hij over een overvloed aan lopers en voorin bakten Balaban en Sterchele er samen niets van.

Zeuren over arbitrage

Club zag bovendien niet alleen Kucera maar ook Demets uitvallen.

Onbegrijpelijk ook dat Mathijssen achteraf weer begon te zeuren over de arbitrage. Dat de strijd om de Supercup dreigde uit de hand te lopen, was door blauw-zwart uitgelokt. De Brugse trainer had alleen een punt bij de blessure van Demets, die met opzet door Deschacht uit de match was geschopt omdat de jonge verdediger zich even voordien aan Boussoufa had vergrepen.

Dit voorspel maakte vooral duidelijk hoe bitsig de strijd om de titel wordt.

Corrigeer