Oud-burgemeester GILBERT TEMMERMAN plots overleden

‘Rechtlijnig, sober en onwrikbaar'

GENT - Oud-burgemeester en minister van Staat Gilbert Temmerman is gisteren op 83-jarige leeftijd plots overleden. Hij was vele jaren volksvertegenwoordiger en hij was de eerste socialistische burgemeester van Gent. Hij zeeg neer in het station van Oudenaarde. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed. Tot zijn laatste dagen was hij nog zeer actief. Na Willy De Clercq verliest Gent in korte tijd een tweede politiek monument.

Gilbert Temmerman stond vooral bekend als een rechtlijnige, rechtvaardige en onwrikbare man. Hij werd geboren in Ledeberg op 25 februari 1928 en was de eerste uit een gezin van vijf kinderen. Zijn tienerjaren vallen in de Tweede Wereldoorlog en dat zou hem tekenen. Vaak verwees hij naar die Tweede Wereldoorlog, zijn rechtvaardigheidsgevoel en plichtsbewustzijn vonden daar hun wortels.

Hij studeerde handel en haalde later nog een getuigschrift journalistiek. Hij was even bediende en ambtenaar in Ledeberg, maar volgde al vlug het spoor van zijn vader in de socialistische partij BSP. Hij stichtte er zowel ciné-, als muziekclubs, was propagandist en keek op naar de legendarische figuur ‘vader' Anseele. In 1958 werd hij gekozen als gemeenteraadslid. Hij was toen 30jaar en het jongste raadslid. Hij bleef 36jaar gemeenteraadslid.

Partijlijn

Temmerman was een selfmade man, die zich al werkend en wroetend een weg naar de top baande. Daarbij volgde hij steeds de klassieke partijlijn. In zijn ogen betekende dat dat je hele leven met die partij en haar geledingen werd verweven. Van 1971 tot 1983 was hij schepen in een BSP-CVP-coalitie. Hij was bevoegd voor de stadsregieën en leefmilieu, twee thema's die vandaag weer actueel zijn.

Daarna werd de BSP naar de oppositie verwezen door een CVP-PVV-coalitie en hij ontpopte zich tot een keiharde oppositieleider. Zijn verzet tegen de verkoop van het stedelijk energiebedrijf EGW ging de geschiedenis in. Die oppositie wierp vruchten af, want in 1989, na een herverkiezing, werd de SP de grootste partij. Temmerman werd de eerste socialistische burgemeester van Gent, in een paars bestuur. Voor een socialist moest hij een pijnlijke saneringsoperatie doorvoeren, zodat er financiële ruimte kwam voor de stadsvernieuwing die Gent een nieuw elan gaf. Onder zijn beleid kwam de concertzaal De Bijloke er, werden de opera en de NTG-schouwburg gerenoveerd en verrees het omstreden Urbiscomplex. Hij moest afrekenen met de onverkwikkelijke vrouwenhandelhistorie bij de Gentse politie. Pierke Pierlala bedacht hem in die jaren met het koosnaampje Papa Gilbert. De ‘Gilberkes' waren de legendarische betonnen antiparkeerpaaltjes die hij overal liet neerzetten.

Bruusk

Dat hij uiteindelijk burgemeester werd, was een droom die in vervulling ging. Hij gaf zich volop en ging daar heel ver in. Zo controleerde hij tijdens de Gentse Feesten persoonlijk de terrassen.

Tussen 1971 en 1989 was hij ook volksvertegenwoordiger. Eén keer negeerde hij de partijdiscipline en onthield zich als enige BSP'er in de Kamer bij een stemming over het Navo-dubbelbesluit en de plaatsing van raketten. Een dramatisch moment.

Temmerman was geen vrolijke Hans, al had hij een goed gevoel voor humor, maar zijn plichtsbewustzijn ging boven alles. Mei '68, de nieuwe protestbewegingen en de jongerencultuur begreep de altijd strak in het kostuum zittende Temmerman niet altijd. Toch zette hij als voorzitter van de coöperatieve Vooruit het licht op groen voor een groep langharige jonge turken die van de Vooruit een bloeiend cultuurcentrum maakten. Zijn zoon Erik Temmerman werd er de eerste directeur.

Na zijn burgemeesterschap wilde hij samen met zijn vrouw Mariette, die hem altijd had gesteund, reizen en genieten. Die droom werd bruusk verstoord toen zijn vrouw kort daarna een beroerte kreeg en in een rolstoel belandde. Het was ontroerend om te zien hoe hij twaalf jaar lang, dag in dag uit, voor haar zorgde.

Gilbert Temmerman laat twee zonen, Erik en Mark, drie kleinkinderen en twee zussen, Laura en Nora, na.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio