Overname Brink's springt plots af

Overname Brink's springt plots af

De overlevingskansen van Brink's lijken erg klein te worden. PN Foto: © Christophe Licoppe

De overname van Brink's door Loomis gaat niet door. De Zweedse sectorgenoot van de Belgische waardetransporteur haakte gisteren onverwacht af.

'Dit komt als een totale verrassing voor mij. Het is een schok', zegt Ramy Baron, de Belgische financier die zijn krachten bundelde met die van Loomis. Ook voorlopig bewindvoerder Alain Zenner bevestigde het afspringen van de gesprekken, maar hij wou verder geen commentaar kwijt.

Vandaag vindt een crisisvergadering plaats met de voorlopige bewindvoerders, de vakbonden en Baron. 'Ik zie het somber in', zegt Baron. 'Alleen kan ik Brink's niet overnemen. Loomis zou de operationele kant van de zaak voor zijn rekening nemen, ik zou instaan voor de commerciële ontwikkeling van het bedrijf.' De overlevingskansen van Brink's lijken nu wel erg klein te worden.

'Ik vrees', zegt Baron, 'dat Loomis op het laatste moment is beginnen twijfelen aan de financiële haalbaarheid van de overname. Daarnaast is het duidelijk dat het personeel de overgang van een bedienden- naar een arbeidersstatuut wel geslikt had, maar met bijzonder weinig enthousiasme. Mogelijk vreesde Loomis dat het sociaal klimaat daardoor van bij het begin erg moeilijk zou zijn.'

Dinsdag ondertekenden de drie vakbonden nog een protocol dat de loon- en arbeidsvoorwaarden regelt bij een overname door Loomis. Normaal zou de raad van bestuur van Loomis de overname gisteren definitief goedkeuren. 'Het leek een formaliteit', zegt Baron. Volgens dat scenario zou het bedrijf op 31 januari de boeken neerleggen om de dag nadien meteen door te starten onder Zweedse leiding.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees