Véronique Van der Kloet schenkt tulpen uit Amsterdam

Leerlingen planten zevenduizend bollen

Leerlingen planten zevenduizend bollen

De schoolkinderen plantten duizenden bloembollen in de borders.Fernand Goyens Foto: © Fernand Goyens

HOEGAARDEN - 45 leerlingen van het tweede studiejaar van de gemeenteschool plantten zevenduizend bloembollen op een border in de Tuinen.

Hoe ze dat moesten doen, leerden ze van de Nederlandse tuinarchitecte Jacqueline Van der Kloet, die speciaal uit Amsterdam was overgekomen om instructies te geven. Want een bol mag niet te diep of te ondiep zitten. Ook de plaats is van belang. 'En het topje mag nooit naar beneden.'

Opgetogen ging het jonge volk aan de slag, flink geholpen door hun juffen Brigitte en Véronique, door de schepenen Marleen Lefevre en Filip Havet (beiden CD&V) en gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V). De gemeente en de provincie financieren allerhande projecten in de Tuinen.

'Bedoeling is met verscheidene bloembollen zoveel mogelijk variatie in kleur te brengen in borders', lichtte Van der Kloet het initiatief toe. 'Bloei moet gegarandeerd blijven van maart tot einde november. Daarom is het van belang bollen te planten in de lente, de zomer en de herfst. In deze Tuinen lukt dat uitstekend.' De border met de pas geplante bollen telt zes tulpensoorten. 'Hij is een schitterend voorbeeld van hoe veelzijdig bloembollen kunnen zijn', aldus de architecte.

Véronique Van der Kloet specialiseerde zich in beplantingen en heeft verscheidene projecten op haar naam staan, ook in Amerika. Haar borders vergen weinig onderhoud. Ze zoekt voortdurend naar nieuwe combinaties met bloembollen, die men 'swinters niet moet uitplanten en die groeien tussen bodembedekkers, wat het onderhoud tot een minimum beperkt. Ze raakte gefascineerd door de Tuinen toen ze er een bezoek bracht met het Nederlandse Bloembollencentrum. Het Bloembollencentrum schonk het plantgoed aan de Tuinen.

Hoofdtuinman Geert Derom schat dat het gemeentelijke domein een zeshonderdduizendtal bloembollen telt. 'Elk jaar komen er bij. In de lente alleen al plantten we er zesduizend.' Het resultaat mag worden gezien. Nu in de herfst baden de Tuinen in een weelde van groen en andere kleuren.

Brochures over bloembollen gratis in de Tuinen (Houtmarkt).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio