Verdedigt kleuren van België en Wit-Wit Ronse

Celien gaat naar Special Olympics in Athene

Celien gaat naar Special Olympics in Athene

Foto: Peter Malaise

RONSE - Celien Van Parijs speelt badminton. Ze doet dat zo goed dat ze mee mag met de Belgische delegatie naar Athene voor de Special Olympics Wereldspelen, die om de vier jaar gehouden worden.

Celien Van Parijs (19) uit Ronse speelt badminton bij Wit-Wit. Ze mag mee naar de zomer Special Olympics in de Griekse hoofdstad Athene als een van de vier Belgische vertegenwoordigers in die sporttak. Ze vertrekt nu zondag 19 juni en komt op 5 juli terug.

‘We zijn trots op haar', zeggen mama en papa Anne en Adelin. ‘Celien speelt badminton sinds haar achtste bij Wit-Wit, de club van buurman en schepen Joris Vandenhoucke. Ze doet dat zeer goed en mag nu mee naar de Special Olympics. Celien speelt driemaal per week, in totaal goed voor vijf uur sport. Ze doet dat graag en wordt zeer goed opgevangen door de club. Het is voor haar ontwikkeling belangrijk dat ze ook met valide personen kan spelen. Iedereen steunt haar. Celien is trots dat ze de Wit-Wit kleuren mag verdedigen in Athene. Ze is een beetje de mascotte van de club.'

‘Special Olympics biedt aan alle personen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om een aangepaste sport te beoefenen en om aan wedstrijden deel te nemen die aangepast zijn aan hun niveau', vertellen Anne en Adelin.

Special Olympics is een beweging, die streeft naar sociale erkenning, respect en waardering voor de individuele capaciteiten van mensen met een verstandelijke beperking. Net zoals bij de echte spelen vinden die om de vier jaar plaats en zijn er zowel zomer- als winterspelen.

Steun Ronde TafelCelien heeft zich moeten plaatsen. Ook ter plaatse moet ze eerst nog een paar observatiewedstrijden spelen. Juryleden gaan eerst de atleten indelen in categorieën, en ook streng toezien dat er niet gefoefeld wordt door bijvoorbeeld iemand in te schrijven in een andere categorie om zo zeker de beste te zijn. Om de atleten te beschermen wordt dat allemaal streng opgevolgd. Haar deelname kost natuurlijk geld. Wij zijn de Ronde Tafel van Ronse dankbaar omdat zij tussenkomen. Zelf gaan we niet mee, er is voldoende begeleiding aanwezig. In totaal nemen er 180 landen aan deel, die samen 7.500 atleten afvaardigen. Het grootste deel daarvan verblijft in het Olympische dorp van de Spelen van 2004.'

‘Ik heb de Olympische eed moeten zweren', zegt Celien. ‘Ik strijd om te winnen, als ik niet win, moge mijn poging toch moedig zijn. Ik weet niet of ik een medaille zal halen, maar ik ga zeker mijn best doen.'

In totaal zijn er 160 deelnemers in de badminton competitie. Op dinsdag 5 juli weten we of Celien met eremetaal naar Ronse terugkeert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio