De Gucht wil slechts één minister

De Gucht wil slechts één minister

epa
Foto: © PETER FOLEY

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) vindt dat België een sterker ministerie van Buitenlandse Betrekkingen nodig heeft. Daarvoor is 10 miljoen euro nodig, 3 procent meer dan in het huidige werkingsbudget.

De volgende regering mag maar één minister hebben voor alles wat met buitenlandse betrekkingen te maken heeft, vindt Karel De Gucht. Een minister van Ontwikkelingssamenwerking mag niet, hoogstens een ondergeschikte staatssecretaris. De federale minister van Buitenlandse Handel valt ook weg. En De Gucht wil 'de banden aanhalen met Defensie'.

Karel De Gucht maakte woensdag een evaluatie van zijn verblijf op Buitenlandse Zaken. Er komen voortdurend meer opdrachten voor het departement Buitenlandse Zaken. Dat vraagt meer coördinatie tussen gemeenschappen, gewesten en andere federale ministeries. Voor Europese en multilaterale aangelegenheden loopt ze al goed. Maar voor bilaterale betrekkingen niet. Volgens De Gucht is dat dringend omdat delegaties mekaar nu vaak voor de voeten lopen. Buitenlandse Zaken moet de centrale rol spelen.

Maar daarnaast is er ook meer interne coördinatie nodig, binnen het ministerie zelf. Hij pleit voor één minister van 'Externe Betrekkingen' die een staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking onder zich heeft met 'een uitgebreide operationele verantwoordelijkheid'. Buitenlandse Handel kan apart blijven.

Maar ook met Defensie zijn er afspraken nodig in het kader van 'een door de regering goedgekeurde beleidsnota'.

Een van zijn stokpaardjes is de economische diplomatie. Ook daar is er meer coördinatie nodig tussen het federale ministerie en de gewesten. Hij wil daarover een nieuw samenwerkingsakkoord. Voorts wil De Gucht van het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen, omgedoopt tot 'Egmont', een sterkere denktank maken die op basis van contracten zorgt voor beleidsnota's en reflectiedocumenten. (bb, g.teg.)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees