Politie vindt handboeien, SM-materiaal en brandmerk in tuinhuis van Franse pedofiel

Twee 'brave' huisvaders plannen kinderverkrachting

Het ontvoeringsplan van twee Franse mannen die een willekeurig jong meisje van nog geen tien jaar oud wilden ontvoeren, verkrachten en brandmerken, lijkt een pervers verzinsel. Maar het is de vreselijke realiteit.

Steven De Bock

en Mark Eeckhaut

'Dat een menselijk brein zo'n verschrikkelijk plan heeft kunnen bedenken, dat houdt mij nog het meest bezig aan deze zaak.' Joseph Schmit, de procureur van het Franse Rouen, is geschokt door het ontvoeringsplan dat Franse en Belgische speurders vorige week op het nippertje hebben kunnen vermijden. 'Ik heb in mijn carrière al vaker te maken gehad met seksuele delinquenten. Maar de fantasieën van deze mannen slaan werkelijk alles.'

De mannen over wie de procureur het heeft, zijn ogenschijnlijk zeer normale mensen, ergens rond de vijftig. De ene uit Rouen, de andere uit Nice. Christian C. uit Rouen is technicus bij France Telecom en Herve L. uit Nice is schilder. Allebei zijn ze getrouwd, allebei vader. Brave burgers, zo leek het. Maar achter hun computer zaten ze te dromen van de verkrachting van kinderen. En voor eind juni zouden ze hun dromen in werkelijkheid omzetten. Ze zouden een meisje ontvoeren dat ergens tussen vijf en negen jaar oud moest zijn, zodat ze nog geen vrouwelijke vormen zou hebben. Te jong mocht ze ook niet zijn, zo bespraken de twee op de computer. Anders zou de verkrachting 'technisch' te moeilijk zijn.

De twee zouden hun slachtoffer opsluiten in een afgelegen huis en het een heel weekend lang sadomasochistisch misbruiken. Nadien zouden ze het meisje weer loslaten, als ze er tenminste niet in geslaagd was hen te identificeren.

'Maar ze zouden hun slachtoffer wel brandmerken met een letter S', zegt procureur Schmit. 'Tijdens de huiszoekingen bij de verdachten vonden de speurders onder meer een zelfgemaakte ijzeren staaf die de letter S vormt. De S van soumise, onderworpen. Het slachtoffer mocht nooit meer vergeten wat het had meegemaakt.'

Diabolo & Heliot

De mannen uit Rouen en Nice leerden elkaar kennen via een pedoporno-chatbox op internet. De twee voelden al snel aan dat ze een gelijkaardige interesse koesterden voor sadistische seks met kinderen. Eerst bespraken ze die interesse nog in vage codetaal, hun identiteit verstopt achter hun respectievelijke schuilnamen 'Diabolo' en 'Heliot'. Maar geleidelijk aan groeide het vertrouwen en wisselden ze telefoonnummers uit.

Alleen wisten ze niet dat ze de politie meeluisterde. De plannen van de twee waren einde maart per toeval aan het licht gekomen. Een andere internetgebruiker was op de chatgesprekken van de twee gebotst en had zich in de discussie gemengd. Toen hij merkte wat ze van plan waren, meldde hij dat aan Child Focus, dat op zijn beurt politie en gerecht inschakelde.

Een Belgische undercoveragent ging na hoe concreet hun plannen waren en zocht uit waar de mannen hun eventuele slachtoffer gevangen zouden houden. 'Ik heb de voorbije weken vaak aan die agent gedacht', zegt Schmit. 'Hij moet bijzonder koelbloedig en professioneel zijn, anders zou hij het nooit hebben kunnen volhouden tussen die verdachten. In hun fantasie stond er echt geen limiet op gruwel.'

De verdachten merkten niets verdachts aan hun derde partner. Nietsvermoedend begonnen ze de taken te verdelen. Een van hen moest een bestelwagen met openschuivende deuren zoeken en daar gestolen nummerplaten op hangen. De tweede moest een geschikt afgelegen gebouw zoeken en een camera en SM-spullen meebrengen.

De derde moest zorgen voor maskers en chloroform en moest op verkenning gaan langs schoolgebouwen om na te gaan waar ze zonder al te veel problemen een meisje zouden kunnen onderscheppen.

Verborgen leven

Aanvankelijk was het de bedoeling om dat meisje ergens in België te ontvoeren 'omdat daar wel vaker kinderen verdwenen'. Nadien werd toch gekozen voor een Frans meisje. Dat was dichter bij huis en dus ook praktischer. De mannen hadden niemand speciaals op het oog. Het meisje zou lukraak van straat geplukt worden aan een of andere schoolpoort.

Wekenlang werd elke beweging en elk gesprek dag en nacht gevolgd door gerecht en politie. 'Maar het was nog te vroeg om in te grijpen', zegt Schmit. 'We waren ervan overtuigd dat die twee mannen gevaarlijk waren en we deden er alles aan om ze geen moment uit het oog te verliezen. Maar zolang ze hun plannen niet ten uitvoer brachten, deden ze niets strafbaars.'

Dat veranderde vorige vrijdag. Toen nodigde Christian C. de Belgische undercoverspeurder uit om te komen kijken naar een gebouw van France Telecom in Le-Grand-Quevilly, een industriële gemeente ten zuiden van Rouen. C. werkt daar en het gebouw staat in het weekend helemaal leeg, wist de man. En er is een kamer waar zonder problemen iemand opgesloten en vastgemaakt kon worden.

C. kende de plek, want hij kwam er vaker met zijn minnares. Die vrouw werd ook opgepakt, maar zij beweert dat ze niet wist wat haar vriend van plan was.

C. vond het de ideale plek voor hun plan. Ontsnappen zou niet mogelijk zijn, want de meeste vensters op de benedenverdieping hebben tralies. Lastige getuigen zouden er ook niet zijn. In de buurt van het gebouw staat geen enkel huis. Het bezoek aan dat gebouw was voor het gerecht het signaal om de man uit Rouen op te pakken.

Bij een huiszoeking in het tuinhuis van C. vonden speurders onder meer handboeien, SM-spullen en dat speciale brandmerk. Van dat tuinhuis had alleen hij de sleutel. Zijn vrouw en dochter konden er niet in. Zij wisten niks van het verborgen leven van de man.

Volgens Schmit houdt de man vol dat hij zijn fantasie niet echt ten uitvoer wilde brengen. 'Hij geeft wel toe dat hij gesprekken heeft gevoerd over de ontvoering en over wat er met dat meisje zou gebeuren. Maar hij zei zelf niet meer te begrijpen hoe hij zulke gruwelijke plannen had kunnen bedenken.'

'Geen controle meer'

Johan Delmulle, de Belgische federale procureur, zei dat C. na zijn arrestatie opgelucht reageerde. 'Ik weet niet waar het anders geëindigd zou zijn', zou de verdachte gezegd hebben. 'Ik zat in een neerwaartse spiraal waarover ik geen enkele controle meer had.'

Wat de man uit Rouen bij zijn arrestatie vrijdag niet wist, was dat zijn kompaan uit Nice al bijna tien dagen achter de tralies zat. Het gerecht was verplicht geweest Hervé L. sneller op te pakken, want hij had tijdens een van de chatgesprekken laten verstaan dat hij begin mei een negenjarig dochtertje van vrienden zou misbruiken.

Die bewuste dag hield de politie de wacht bij het geviseerde meisje. Toen de man inderdaad opdaagde, werd hij in de boeien geslagen. Hij bekende vrijwel meteen. Hij bleek vroeger ook al het twaalfjarige zusje van het kind misbruikt te hebben. Ook zijn gezin viel uit de lucht.

Volgens procureur Schmit riskeren de twee deze keer tien jaar cel, wegens lidmaatschap van een criminele bende met de bedoeling minderjarigen te ontvoeren. Het parket van Rouen hoopt de mannen nog voor het einde van het jaar voor de rechter te brengen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees