Nieuwe eigenaar wil privéwoonst maken van imposant gebouw

Zusters verkopen abdij van Male

Zusters verkopen abdij van Male

Foto: © michel vanneuville

BRUGGE - De Sint-Trudo-abdij van Male is verkocht. De zusters die nu nog in dit voormalige slot van de graven van Vlaanderen verblijven, verhuizen binnen twee of drie jaar. De nieuwe eigenaar wil daarna een privéwoonst maken van het imposante gebouw.

Nu het kasteel van Male verkocht is, is een gebouw met een enorme geschiedenis van eigenaar veranderd. Sinds 1952 verblijft hier de zusterorde van de 'reguliere kanunnikessen van het Heilig Graf', die er haar Sint-Trudo-abdij gevestigd heeft. Maar nu gaan de overgebleven zusters verhuizen, en hun imposante abdij doen ze van de hand.

Studie

In oktober vorig jaar maakte het planning- en architectenbureau Buro II, in opdracht van de zusters, al een studie om uit te zoeken welke herbestemming voor het kasteel zou kunnen worden gevonden, omdat de zusters zelf niet meer kunnen instaan voor het onderhoud en de exploitatie van het immense gebouw. Uiteindelijk werd 'woonbestemming, met tentoonstellingsruimte' als meest waardevolle functie naar voren geschoven en werd het kasteel dus voor die doeleinden verkocht.

De koper is Hein Deprez, de stichter van de internationale groente- en fruitgroep Univeg. 'De zusters hebben afgelopen zondag aan alle peters en meters van de abdij aangekondigd dat het hun bedoeling is om binnen de twee of drie jaar te verhuizen naar een nieuwe locatie in Brugge', zegt hij. 'De bedoeling is om daarna het kasteel van Male als privé-domein te gebruiken. Het gebouw blijft behouden zoals het is. '

De geschiedenis van het kasteel is één lange lijst van veroveringen, heropbouw en veranderingen. Al sinds de twaalfde eeuw hadden de graven van Vlaanderen een jachtverblijf in dit bosrijke gebied in Male, al zou er mogelijk ook al in de negende eeuw een soort burcht hebben gestaan, ter verdediging tegen de Vikings. In 1166 werd het kasteel ingewijd. Onder Filips van den Elzas werd het een belangrijk bestuurlijk centrum. Tijdens oorlogen met Frankrijk werd het kasteel bezet en in 1302 werd het weer veroverd door de Bruggelingen. Lodewijk Van Male, aan wie de naam van het kasteel verbonden is, werd er in 1329 geboren. In 1382 werd het kasteel door de Gentenaars verwoest, na de Slag om het Beverhoutsveld. Het was hertog Filips de Stoute die vanaf 1390 het kasteel volledig liet herbouwen.

Eigenaars

Zo volgden nog tal van andere eigenaars, tot uiteindelijk in 1920 baron Charles Gillès de Pelichy, die senator was, het gebouw kocht. In 1954 namen uiteindelijk de zusters hun intrek in het gebouw. De zusters zelf willen voorlopig geen commentaar kwijt en willen later deze week meer uitleg geven over hun toekomst.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio