Grindgroeve omgevormd tot reservaat Oude Weerd

Schoonste dorp heeft eigen natuurgebied

Schoonste dorp heeft eigen natuurgebied

Een medewerker van het Natuurhulpcentrum laat een buizerd vrij.ppn Foto: © Phillip Pergens

LANAKEN - Aan het kanaal in Rekem stelden ze gisteren het natuurgebied Oude Weerd voor. Op de locatie werd vroeger grind ontgind, maar vandaag is er onder andere de nachtegaal en een kudde paarden thuis op een domein van dertig hectare.

Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) stelde vrijdag, tijdens het enige zonnige uur van de dag, zijn nieuw natuurproject Oude Weerd voor. Een gebied van maar liefst dertig hectare uniek landschap kwam in de plaats van de oude grindwinning nabij Oud-Rekem in Lanaken, op de grens met Maasmechelen. 'Het mooiste dorp van Vlaanderen heeft nu ook zijn schoonste natuurgebied', zeggen de initiatiefnemers al lachend.

Op een kruispunt

Achter het project staan tal van instanties en de gesprekken om het gebied een herbestemming te geven lopen al eeuwen. Het hele opzet gebeurde in het kader van het project Maasvallei dat een landschapsschakel wil en moet vormen met de Hoge Kempen en zijn Nationaal Park. Oude Weerd ligt op het kruispunt van twee natuurverbindingen en het is de regionale afdeling van Natuurpunt die de grond uiteindelijk van de grindboeren overkocht. Dat gebeurde in samenwerking met de gemeente Lanaken, de provincie Limburg, het gewest Vlaanderen en Europa. Andere betrokken partij is het RLKM dat het hele project op de voet volgt.

'Oude Weerd heeft een ongelofelijke natuurlijke waarde en hoge ecologische potentie', zegt Lambert Schoenmaekers, projectleider Maasvallei. 'Dat uit zich allemaal in de aanwezigheid van tal van bijzondere planten- en diersoorten zoals bijvoorbeeld de roodborsttapuit, nachtegaal en bosbeekjuffer.'

In het gebied lopen negen paarden rond voor de begrazing en het is de bedoeling dat iedereen kan meegenieten van de prachtomgeving. 'De natuur in ere herstellen kostte ons veel moeite en tijd. Zoiets gebeurt niet elke dag en we zijn zeer tevreden met het resultaat. Om de groeve te transformeren tot een natuurgebied hadden we een investering van 27.000euro nodig. Dat werd gebruikt voor bijvoorbeeld het planten van vierduizend inheemse struiken, 2,9kilometer aan afrastering, het aanvullen van de bodem, noem maar op.'

Pad van drie kilometer

Een bewegwijzering en wandelpaden zijn er nog niet echt. 'Maar we willen dit wel', zegt Noah Janssen van Natuurpunt. 'Op termijn moeten de mensen een cultureel bezoek aan Oud-Rekem kunnen koppelen aan een wandeling van drie kilometer. Dit moeten we nog afwerken', besluit hij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio