Hoeilaart is bosrijkste gemeente in Vlaanderen

HOEILAART - Hoeilaart is de bosrijkste gemeente van Vlaanderen en wil die troef in de toekomst meer uitspelen.

Nergens in Vlaams-Brabant vind je meer bos dan in Hoeilaart. Met 1.142 hectare bos, of zowat 56 procent van de totale oppervlakte, staat de druivengemeente voor het Limburgse Zutendaal (54 procent), As (49 procent) en - in eigen regio - Oud-Heverlee (43 procent). Wel verloor de groenste gemeente van Vlaanderen de afgelopen tien jaar in totaal ongeveer drie hectare bos. Burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput (Open VLD) is zich bewust van de goede score en is dan ook fier dat zijn gemeente de titel van bosrijkste gemeente van Vlaams-Brabant mag dragen.

‘Het belang van groen in Hoeilaart is groot. De Hoeilanders zijn zich ook bewust van het groene karakter van onze gemeente en weten perfect waar de belangrijkste bosgebieden zich bevinden. Maar Hoeilaart moet zich nog meer profileren als bosrijke gemeente en daar zullen we ook aan werken. We willen de bossen in onze gemeente nog meer uitspelen als toeristische troef.'

Op de nationale rangschikking, die volledig wordt gedomineerd door Waalse gemeenten, prijkt Hoeilaart wel slechts op de 32ste plaats. Martelange voert de lijst aan. De gegevens komen van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie en hebben betrekking op de toestand op 1 januari 2011. Ze werden berekend op basis van regionale bosinventarissen en van kadastergegevens.

Uit dezelfde cijferreeksen blijkt dat het bos in heel wat steden terrein verliest. Hoewel in Leuven de afgelopen acht jaar 65 hectare groene ruimte is bijgekomen, verdween er wel 3 hectare bos. In Tienen ging twee hectare verloren, in Diest negen en in Tienen zelfs tien.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio