toneelvereniging lijdt veel schade

Vandalen veroorzaken enorme ravage

Vandalen veroorzaken 
enorme ravage

Regisseur Luc Callewaert stelde de ravage vast. pli Foto: © Piet Lesage

LANGEMARK-POELKAPELLE - Bij toneelvereniging 't Schijnwerpertje in Poelkapelle zitten ze met de handen in het haar. Vandalen hebben lelijk huis gehouden in het lokaal waar hun materiaal wordt opgeborgen.

't Schijnwerpertje mag van het gemeentebestuur een lokaal in ontmoetingscentrum De Poelkring gebruiken als stapelruimte voor hun materiaal. Daar staan de grote decorstukken, het technisch materiaal, een geluidsinstallatie, een lichtorgel... Alles keurig opgestapeld.

'Na onze vorige productie hebben we zoals altijd al ons materiaal zorgvuldig weggeborgen', verduidelijkt regisseur Luc Callewaert.

Dat gebeurde al in februari. Het lokaal blijft dan gewoonlijk op slot tot de volgende productie. Nu zijn de lezingen voor het nieuwe stuk Kuuroord Fontina gestart en toevallig moest regisseur Luc in de opslagplaats zijn. Wat hij daar merkte, grenst aan het ongelofelijke.

'Wij bergen onze dure toneelspots netjes op in opbergbakken. Die waren gewoon omgevallen. Verschillende spots lagen aan diggelen op de grond. Ook onze rookmachine, ons lichtorgel en ons mengpaneel zijn beschadigd. Al ons materiaal is door elkaar gegooid. De tapijten lagen aan de andere kant van de opbergzolder. Bakken met spijkers, vijzen en ander klein materiaal lagen gewoon rondgesmeten op de vloer. Ook onze schminkkoffer werd beschadigd. Hoe groot de schade is, weten we nog niet. Zaterdag testen we alle lichten en onze geluidsinstallatie uit', aldus Luc.

In een hoekje van de zolder was met decorstukken een soort kampje gemaakt met een klein toogje. De vandalen hadden ook de drankvoorraad van 't Schijnwerpertje gevonden en grotendeels leeggedronken. Lege flesjes werden gewoon kapot gegooid. Wanneer de ravage precies werd aangericht, weet niemand. Het lokaal blijft op slot en de leden van 't Schijnwerpertje komen er pas als de volgende productie opgestart wordt, wat deze week dus gebeurde. De politie werd in elk geval verwittigd en er is een onderzoek gestart.

Vraag blijft wie deze ravage heeft aangericht. Er zijn geen sporen van inbraak gevonden. De Poelkring is trouwens voorbehouden voor verenigingen en inwoners van de gemeente. De sleutel moet worden opgehaald en teruggebracht bij de conciërge. En na elk gebruik wordt er gecontroleerd op eventuele schade. Hebben de vandalen een sleutel laten bijmaken? Zijn ze er één of meerdere keren binnen geweest? Het onderzoek moet op deze vragen een antwoord bieden.

Wie de voorbije maanden iets speciaals opgemerkt heeft in de Poelkring, wordt verzocht contact op te nemen met de lokale politie (057-49.09.24).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio