Vakantie

Wijnwandelen in de Moezel

Zachte glooiingen, kronkelende paadjes: dat moet de Hunsrück zijn.

Zin in een gastronomische wandelvakantie dicht bij huis? Dan zijn de licht glooiende landschappen van de Moezel een uitgelezen plek om te stappen en daarna uit te rusten bij een wijntje. Tenzij u liever een weekend in het steentijdperk doorbrengt, natuurlijk.

Net als de gelijknamige rivier wringt de Moezelstreek zich in alle bochten voor de toerist. Eindeloze verzorgde wandelpaden voeren tussen loofrijke bossen naar verrassende dorpjes vol vakwerkhuizen en jugendstil. Een ideale plek om even op adem te komen in de herfst.

Op amper twee uur rijden van Brussel is Trier het ideale vertrekpunt voor een weekendje in de Moezel. Vlakke paden en een overvloed aan bordjes - Duitse degelijkheid zit hem in de details - leveren alle ingrediënten voor fiets- en wandelplezier. Wie liever niet langs de gebaande paden trekt, vindt er rotsachtige heuveltoppen om te mountainbiken.

Romeinen baas

Trier is de oudste stad van Duitsland, het Duitse Tongeren zeg maar. Keizer Augustinus, die de stad in het jaar 16 voor Christus stichtte, staat in 2007 met drie uitzonderlijke tentoonstellingen in de spotlights. De lokale musea schetsen tijdens dit Augustinusjaar de mens achter de mythische heerser. Luxeartikelen uit de Romeinse tijd en gebruiksvoorwerpen van de legionairs die Trier bevolkten, schetsen het alledaagse leven van toen.

Geschiedenis vind je in Trier niet alleen in musea, ze kronkelt gewoon door de straten. Van de monumentale dom die op Romeinse muren rust tot de Porta Nigra, de zwartgeblakerde stadspoort uit de tweede eeuw: de stad ademt antieke cultuur. In de badhuizen en het amfitheater brengt een verklede gladiator de robuuste restanten uit de glorietijd van Trier tot leven. Vooral de onderaardse gangen van de badhuizen spreken tot de verbeelding. In de zomermaanden worden antieke tragedies voor de toeristen in een modern kleedje gestoken.

Wist u dat Karl Marx in Trier is geboren? Achter een romantisch geveltje zag hij in 1818 het levenslicht. Nu herbergt het geboortehuis een museum rond leven en werk van de vader van het communisme. Voor de echte fans is een heuse Karl-Marxwijn te koop - rood uiteraard - met zijn weelderige baard op het etiket.

Koningin

Aan de charmante wijndorpjes valt ook te merken dat de Romeinen hier ooit baas waren. Een bezoek aan een lokale wijnboer is een absolute aanrader. Met verweerde handen rolt die dan de kaart van de wijngaarden open. Keurmerken zijn er meer regel dan uitzondering, dankzij de Schiefer of leisteen waarop de wijn wordt verbouwd. Leisteen bewaart immers de warmte van de zon. Een beetje natuurlijke bijverwarming is in het noorden van Europa best handig voor een kwaliteitsvolle wijnproductie.

Vooral de riesling bezit een kwaliteit die de fijnproever niet aan zich voorbij mag laten gaan. De ,,koningin van de wijnstokken'' levert droge, halfdroge en zoete varianten op. Die laatste bezit niet het superieure karakter van zijn drogere broertjes, maar vult een sorbet heerlijk aan. Hoge alcoholpercentages zijn de moezelwijn meestal vreemd, het genot stijgt dus niet na een paar glaasje naar het hoofd.

Het cliché wil dat Duitstand een culinaire woestijn is. In Le Temple du Gourmet is niets minder waar, zelfs voor een verwende Vlaamse maag. De wijn is uitgelezen, de asperges in hollandaisesaus al dente en alle gerechten opmerkelijk fris. Van de amuse-gueule van foie gras tot de exquise crème van perzik, het feestmaal is een meesterlijke mix van het beste uit de Europese keuken. Een charmant koppel chefkoks bereidt die hoogstandjes in alle bescheidenheid en mag daar al meer dan tien jaar een Michelinster voor dragen. Klasse zonder onnodige franjes.

Steentijdperk

Bij acute culinaire overdaad biedt de Hunsrück soelaas. De groene vakantieregio ten oosten van Trier, die als decor diende voor de legendarische tv-serie Heimat , gaat prat op de zuiverste lucht van het hele land. Met die frisse neus ontdek je in het middelgebergte van de Hunsrück een brokje ongerepte natuur, nauwelijks verstoord door een schilderachtig kerkje of een kasteelruïne. Gelukzakken kunnen hier oog in oog staan met een wildkat of een ijsvogel.

Het nagelnieuwe Hunsrückhaus , een fijn staaltje van moderne architectuur, verzamelt de rijke fauna en flora van het park in een overzichtstentoonstelling. Door de microscoop kijk je er een insect recht in de ogen. Met een druk op de knop laat je een opgezette wildkat krijsen. Buiten vind je meer dan 300 kilometer kronkelende wandelwegen tussen verlaten dorpjes en donkere naald- en loofbossen.

De fervente natuurmens kan naast het Hunsrückhaus een weekend in het steentijdperk doorbrengen. Een ervaren boswachter, met het uiterlijk van een halve oermens, leert zijn gasten hun eigen wapens te vervaardigen. Met de zelfgemaakte bogen en speren wordt de jacht dan geopend. Als de hinde ontsnapt, verzamelt de gids genoeg bessen om de honger te stillen voor je in de open lucht onder de wol kan.

Vliegtuigmuseum

Op een boogscheut van Trier biedt Hermeskeil een adembenemend overzicht van de luchtvaartgeschiedenis. Het openluchtmuseum daar stelt meer dan honderd vliegtuigen tentoon op een terrein zo groot als vijftien voetbalvelden. Dit is dé kans om in de cockpit van een gerestaureerde Tupolev rond te neuzen. De privécollectie jachtvliegtuigen laat jong en oud wegdromen. Voor een supersonisch snel afzakkertje moet je in de bar zijn: die huist in een replica van de Concorde.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees