LONDEN legt binnenstad lam voor Le Grand Départ 2007

Tour trekt naar de Queen

Tour trekt naar de Queen

Foto: © REUTERS

De Ronde van Frankrijk krijgt in 2007 een proloog in het hartje van Londen en een eerste etappe naar de kathedraal van Canterbury. Queen Elizabeth kan de Toursfeer opsnuiven vanop haar balkon. De finish van de proloog ligt immers in de schaduw van Buckingham Palace.

Op zaterdag 7 juli en zondag 8 juli moet in Londen alles aan de kant voor het reizende volkstheater uit Parijs. De Tour 2007 krijgt immers een aanhef die niet moet onder doen voor de apotheose van drie weken later op de Champs-Élysées.

Op vrijdag is er op Trafalgar Square een openingsceremonie. Daags nadien is er een proloog van Whitehall, langs de ingang van Downing Street en de ambtswoning van premier Blair, voorbij het parlement en Hyde Park naar de Mall, de boulevard naar Buckingham Palace. Uitgerekend op 7 juli, exact twee jaar nadat aanslagen van een zelfmoordcommando in Londen 52 mensen het leven kostte. ,,Een boodschap naar de wereld'', stelde burgemeester Livingstone gisteren. ,,Terrorisme zal niet winnen.''

Waar in Vlaanderen?

Op zondag defileert de karavaan nog eens door Londen voor een 209 kilometer lange etappe met aankomst aan de kathedraal van Canterbury. En dan? Met de auto door de pijp onder het Kanaal, terug op Franse bodem. Om snel weer voor het buitenland te kiezen, voor Vlaanderen met name. Algemeen wordt aangenomen dat de karavaan één, allicht zelfs twee keer zal halt houden in onze contreien. Eén keer in West-Vlaanderen, één keer in Brabant of Limburg. Waar precies, dat is nog de inzet van een bitsige - politieke - strijd. Wanneer straks campagne wordt gevoerd voor de gemeenteraadsverkiezingen zal die eventuele Tourpassage wel haar woordje spreken...

(PDK)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.