Jacques Rogge opent vanavond twintigste Winterspelen

82 landen, 2.500 sporters, 1 Ethiopier

82 landen, 2.500 sporters, 1 Ethiopier

Foto: © AFP

Met een grote ceremonie opent IOC-voorzitter Jacques Rogge vanavond in Turijn de twintigste Winterspelen. Meer dan tweeduizend deelnemers uit een recordaantal landen (82) gaan op zoek naar 252 medailles in vijftien sporten. Van de ene Ethiopiër zullen de vier Belgen weinig last hebben, maar van medailles dromen doen alleen eeuwige optimisten. Een inleiding op zeventien dagen sneeuw- en ijspret op topniveau.

Gianni Agnelli was het, die met zijn Fiat-fabriek Turijn welvarend maakte, en er alles aan deed om de twintigste Olympische Winterspelen naar de stad van voetbalclub Juventus te halen. En het lukte: vijftig jaar na Cortina d'Ampezzo is Italië weer aan de beurt en niet Sion, Helsinki, Poprad, Zakopane en Klagenfurt. Zeventien dagen zorgen zo'n 2.500 sporters, waarbij één Ethiopiër, uit 82 landen (een record) voor sneeuw- en ijspret in soms exotisch aandoende sporten zoals rodelen, skeleton of curling.

De Winterspelen zijn al aan de twintigste uitgave toe maar proberen nog altijd hun bestaansrecht te rechtvaardigen. Vooral de Noord-, Oost- en enkele West-Europese landen hebben de Winterspelenkoorts beet, net als de Verenigde Staten en Canada, maar dan zijn we bijna uitgepraat.

Vier zonen

België zendt vier zonen uit, geen dochters: met de snelschaatsers Bea en Sofie Pintens is het al twaalf jaar geleden dat er nog vaderlandse vrouwen meededen. Bart Veldkamp doet al voor de vijfde keer mee, in de 5.000 meter. In het snelschaatsen doet Pieter Gysel, de viervoudige medaillewinnaar van het Europees kampioenschap twee weken geleden, een gooi naar een topplaats. Wim De Deyne lijkt daar iets minder kans voor te hebben. Als er één Belg is die een beetje medaillekansen mag koesteren is het kunstschaatser Kevin Van Der Perren. In het skiën konden Jerke Van den Bogaert en Karen Persyn zich niet plaatsen: te groen achter de oren.

Beklijvend

En internationaal, zegt u? Duitsland en Rusland haalden de laatste vijf keer telkens tweemaal de meeste medailles binnen, met Noorwegen ook een keer als winnaar. Laten we hopen op beklijvende duels, zoals tussen Janica Kostelic en Anja Pärson in het skiën, of tussen de flamboyante Bode Miller en de rest van de wereld, zoals Hermann Maier. De Kroatische Kostelic ging vorige keer met drie keer goud en een keertje zilver aan de haal. En Ole Einar Björndalen dan? Dat is geen verdediger van een Belgische voetbalclub die door een Chinees is benaderd, maar de Noor die in 2002 vier keer goud verzamelde in het biatlon, een combinatie van langlaufen en schieten. (Die sport bestaat echt.)

Schandalen

Jacques Rogge begint als IOC-voorzitter aan zijn derde Olympische Spelen. Na het omkoopschandaal bij de toewijzing van Salt Lake City in 2002 kreeg hij er het slakkentempo van Athene 2004 bovenop. En ook bij Turijn 2006 bleef hem weinig bespaard. Veel geldzorgen mét een gerechtelijke inval op de koop toe. Dopingjagers hopen dat als enkele zware kanonnen aan het spul zitten, zij ook gepakt worden, zoals Johann Mühlegg de vorige keer: drie keer goud maar wel dankzij de verboden apotheek. Laat de sneeuw maar beginnen te vallen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.