VRT zendt 'Plat préféré'-aflevering niet uit na fel protest

Jeroen Meus mag forel Hitler niet braden op tv

Jeroen Meus mag forel Hitler niet braden op tv

Foto: © VRT 2008 - Thomas Fadeur

Vanavond ziet u op Canvas hoe Jeroen Meus het favoriete recept van Maria Callas bereidt. De forel in botersaus van Adolf Hitler verdwijnt in de koelkast. 'Een foute inschatting', noemt de directie van de VRT het nu. 'We zijn opgelucht', klinkt het bij de Joodse gemeenschap.

Vanavond zou Canvas uitpakken met de fel gecontesteerde aflevering van Plat préféré . Jeroen Meus maakte vlakbij het Adelaarsnest van Adolf Hitler het lievelingsgerecht van de massamoordenaar klaar: gebakken forel met botersaus. Maar de directie van de VRT besliste gisteren anders. De Joodse gemeenschap, de oud-gedeporteerden en uiteindelijk zowat de hele publieke opinie vonden alles getuigen van smakeloosheid. Ook op de website van deze krant sprak driekwart van de surfers zich uit tégen de reportage. Waarop de openbare omroep van koers veranderde en besliste om de aflevering dan toch niet uit te zenden. Televisiekok Jeroen Meus wilde gisteren niet reageren.

'Dit is niet de beslissing van Canvas', was het enige wat Meus vanuit Memphis zei, terwijl hij daar in de potten van Johnny Cash aan het roeren was.

De VRT-directie liet gisteren via woordvoerder Diana Waumans weten dat ze nog steeds achter de inhoud van de aflevering staat. 'Het is een evenwichtig programma, waarin Jeroen Meus de historische context juist schetst en de figuur van Adolf Hitler juist kadert.'

Waarom de aflevering dan toch geschrapt werd? 'Het was een foute inschatting om deze documentaire in een reeks te plaatsen waarin alle andere hoofdrolspelers beroemdheden zijn in de positieve zin van het woord.' De afgelopen weken zag de kijker Meus de lievelingsgerechten van Roald Dahl, Jacques Brel, Salvador Dali en Freddy Mercury bereiden. Een lijstje waarin Hitler niet meteen de logische vijfde is.

'Ten onrechte is de perceptie ontstaan dat het programma Hitler zou vermenselijken of zelfs verheerlijken', klinkt het nog bij de VRT. 'Integendeel. Uit het programma blijkt erg duidelijk de afschuw van Jeroen voor Hitler en het nazisme. Maar de afgelopen dagen werd de controverse te groot om er geen rekening mee te houden.' En dus viel gistermiddag de beslissing om de aflevering niet uit te zenden.

'We zijn opgelucht', reageert Terry Davds van Joods Actueel . 'Het was een walgelijk idee. De makers van dat programma hebben er niet bij stilgestaan dat er nog overlevenden van de Holocaust zijn, en dat het onderwerp nog altijd zeer gevoelig ligt bij de nabestaanden. Alsof je in de kelder van Marc Dutroux zijn lievelingsgerecht zou klaarmaken. Maar dat zou natuurlijk niemand in zijn hoofd halen. Ik vraag me trouwens af wie er geïnteresseerd is in wat een massamoordenaar graag eet.'

En toch houdt ook de Joodse gemeenschap een kater over aan het hele incident. 'We hebben de afgelopen dagen veel reacties gelezen op internetblogs. Het is ongelofelijk hoeveel mensen er zijn die niet begrijpen waarom we hier aanstoot aan namen.'

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees