Nieuwe brug is veiliger en kan meer verkeer slikken

Heropening Zeebergbrug een feest

AALST - Eindelijk is het zo ver: sinds gisteren kan het verkeer opnieuw vlot de stad in en uit via de Zeebergkaai. Daar verbindt de gloednieuwe Zeebergbrug weer linker- en rechteroever, na anderhalf jaar werken. De brug kan meer verkeer aan, is veiliger en moet veel minder worden opgehaald.

Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) kwam naar Aalst om de brug samen met burgemeester Anny De Maght en afgevaardigden van de dienst Waterwegen en Zeekanaal officieel te openen.

Hij liet de openstaande brug met een druk op de knop naar beneden en minuten later reden de eerste wagens er al over.

Als de chauffeurs er even gretig gebruik van maken als vroeger, zullen er snel weer 20.000 auto's per dag over rijden. De nieuwe brug moet die veel makkelijker kunnen verwerken dan de oude. De Zeeberg is breder geworden. Ze telt drie rijstroken - een voor elke rijrichting plus een voorsorteerstrook voor wie wil afslaan naar de Gheeraerdtslaan.

Bovendien is de brug veiliger voor de zwakke weggebruiker want er is een comfortabel fiets- en voetpad.

Veel minder open

Omdat de brug 1,25 meter hoger ligt dan de vorige moet ze veel minder worden opgehaald. ,,Als het waterpeil ook nog eens 1,80 meter zal dalen na de aanleg van de nieuwe stuwsluis op de Dender, zullen de meeste schepen vlot onder de brug door kunnen zonder dat die open moet'', legde Valere Vautmans van Waterwegen en Zeekanaal uit. ,,Dat moet de doorstroming van het verkeer ten goede komen''.

De werken, die van start gingen in november 2003, hebben - zoals vooropgesteld - net geen anderhalf jaar geduurd. De werken zorgden wel voor heel wat omleidingen maar de gevreesde verkeerschaos bleef grotendeels uit.

Het zou zelfs kunnen dat een deel van de toen gewijzigde verkeerssituatie behouden blijft. De Binnenstraat blijft bijvoorbeeld definitief een eenrichtingsstraat. Eventuele wijzigingen in andere straten worden onderzocht.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio