De Panne

De echte landing van Leopold I

De echte landing van Leopold I

Foto: © VHI

België is jarig! 175 jaar, hoera! Een feestelijke kroon had de natie al, dus vonden we het beter passen om de morzel grond eens flink te kussen. Langs alle kanten en soms zelfs grensoverschrijdend. De megaknuffel in 42 bewegingen begon in Adinkerke en eindigt vandaag in De Panne.

Het is niet omdat we 175 jaar geleden beslist hebben dat we een koninkrijkje wilden zijn, dat we meteen ook een koning hadden. Nee, dat werd even zoeken. Pas een jaar later en na ettelijke personeelsadvertenties vonden we hem in Londen. Leopold van Saksen-Coburg-Gotha was een Duitse prins, weduwnaar van de Britse kroonprinses Charlotte. Hij had al de job van koning van Griekenland geweigerd en nu kwamen ze hem vragen voor België. Allez, 't was goed. Hij verliet Kensington Palace, reed met de koets naar Dover en scheepte daar in op het Britse koninklijke jacht Crusader.

Vanaf dan is het alsof ik er destijds zelf bij was - dat is wellicht de schuld van een van mijn onderwijzers. Leopold I komt met een bootje naar het strand van De Panne gevaren, enkele vissers lopen door het water naar hem toe, tillen hem uit de schuit en dragen hem door de branding op hun schouders naar het strand - precies op de plek waar nu het grote Leopold I-monument staat. Dat hij precies daar het land binnenkomt, wordt bevestigd door de Latijnse tekst op dat monument. Het gebeurde hic . Hier dus. En ik herinner me ook dat Leopold zeeziek was.

José Decoussemaeker (65), erfgoedgids in De Panne, moet lachen met mijn verhaal. Volgens hem is het enigszins anders gebeurd. Niet dat hij er bij was, maar er zijn natuurlijk historische bronnen, al zijn die niet bijster talrijk. Leopold arriveerde op 16 juli in Calais, zoals de ferry's uit Dover vandaag nog altijd doen. De Belgische generaal Belliard (van de Belliardstraat in Brussel) verwelkomde hem. Op 17 juli vertrok de aanstaande koning met de koets over het strand naar De Panne. ,,Bij laag tij is dat heel goed te doen'', weet José Decoussemaeker. ,,Soms rij ik zo met mijn fiets in tegenovergestelde richting van De Panne naar Duinkerke, om er een Piconsje te gaan drinken. Daarna moet je wel je fiets reinigen, want dat zoute water maakt alles kapot.''

Nimf met ruiker

De koets arriveerde om 11 uur ter hoogte van de zogenaamde trek-op (de schuine helling waarover bootjes op het droge werden getrokken) in Kerckepanne. José Decoussemaeker toont me prenten van toen. Er was de scheepshelling, er lag een weg (de huidige Leopold I-Esplanade), er stonden een paviljoen en enkele huisjes en dat was het. Pauline, de 10-jarige dochter van kolonel Ollevier van de Veurnse burgerwacht, was als nimf verkleed. In haar ene hand droeg ze een ruikertje dat ze aan Leopold gaf, in de andere een schild met de woorden: A Léopold, la Belgique reconnaissante . Daarna ging het naar Veurne en vervolgens naar Brussel, waar Leopold op 21 juli de eed aflegde.

En zo staat De Panne genoteerd in het Boek der Vaderlandsche Geschiedenis. ,,Het is slechts een voetnoot in onze lokale geschiedenis, maar toch een hele mooie'', vindt José Decoussemaeker. ,,Iedere keer als ik hier met een groep voorbij kom en ik vertel dat verhaal, vallen de mensen achterover. Ja, ze waren dat vergeten. De jonge gasten die hier nu met hun skateboard aan de slag gaan zijn dat niet eens vergeten, die weten het gewoon niet meer. Daar moeten we iets aan doen, vind ik. Volgend jaar krijgen we een mooie kans daartoe. Dan is het 175 jaar geleden. Ik hoop dat De Panne die kans grijpt.''

Dirk MUSSCHOOT

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees