Computergamen tegen betaling bloeiende maar clandestiene industrie

Vervelend spel? Huur een Chinees

Vervelend spel? Huur een Chinees

Goudboeren noemen ze zichzelf, de jonge Chinezen die van computergames spelen hun beroep hebben gemaakt. Foto: © AP

Geen tijd of geduld om bij computergames de laagste niveaus te doorworstelen terwijl je toch de hoogste niveaus wil spelen? Dan huur je toch gewoon een kleine Chinees in. Online computergamen groeit in China uit tot een echte - zij het clandestiene - industrie met volgens sommige schattingen al 100.000 spelende ,,werknemers''.

,,Goudboeren'', noemen ze zichzelf, de jonge Chinezen die van computergames spelen hun beroep hebben gemaakt. Iedere dag zitten ze, in shifts van 12 uur, draken te verslaan, magische ringen te veroveren en virtuele gouden munten te oogsten. Ze werken zeven dagen op zeven.

Computergamen is in China dan ook een echte industrie geworden. De gamers krijgen van hun bazen quota opgelegd om per dag toch maar voldoende virtuele dwergen, trollen en andere creaturen te verpletteren. Voor de virtuele gouden munten die ze veroveren, worden ze in baar geld uitbetaald. 250 dollar per maand is naar Chinese normen niet onaardig.

Explosieve groei

Sinds een paar jaar geleden mensen zich in onlinespelletjes gingen meten, is het onlinegamen explosief gegroeid. Maandelijks gaan er 100 miljoen mensen online om computerspelletjes te spelen - vooral fantasy- en oorlogsgames die zich in Middeleeuwse burchten of verre sterrenstelsels afspelen. Het duurde niet lang vooraleer gamers aan anderen begonnen te vragen om even over te nemen. Daaruit zijn intussen in China duizenden kleine goudboerderijen gegroeid. Tienduizenden Chinezen zitten in donkere internetcafés, in leegstaande loodsen of gewoon thuis te spelen tegen betaling. In sommige populaire games zouden tot de helft van de spelers zelfs betaalde Chinezen zijn. Veel rijke Koreanen en Amerikanen hebben zin, tijd noch geduld om zich door de eerste - makkelijke maar saaie - spelniveaus te worstelen. Ze huren dus een Chinees in om dat in hun plaats te doen.

De producenten zien het met lede ogen gebeuren. Regelmatig proberen ze een aantal spelers uit het spel te werken van wie ze vermoeden dat het betaalde Chinezen zijn. Andere proberen de clandestiene Chinese spelers de wind uit de zeilen te nemen. Sony Online, bijvoorbeeld, heeft voor zijn middeleeuws fantasygame EverQuest zelf een markt gecreëerd. Spelers die dat willen kunnen nu ook volkomen legaal virtuele werktuigen kopen. Voorlopig haalt het allemaal niks uit. Er zijn zelfs al bedrijfjes met 300 computers. Hun eigenaars rijden met dikke auto's. ,,We zijn klaar om de wereld te veroveren'', zegt er een.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees