Mode

Modemythe ontkracht: horizontale strepen maken niet dikker

Schokkend nieuws voor stilisten en andere fashionista's. In tegenstelling tot wat ze al sinds mensenheugenis beweren, is nu ontdekt dat kleding met horizontale strepen slanker maakt.

Een nieuw wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van York gaat in tegen alle geldende modeadviezen. De onderzoekers testten de algemeen geaccepteerde theorie dat vrouwen slanker lijken in kleding met verticale lijnen. Ze toonden afbeeldingen van fotomodellen aan tweehonderd proefpersonen.

Op sommige foto's waren de vrouwen gekleed in jurken met verticale strepen. Op andere afbeeldingen droegen dezelfde modellen jurken met horizontale banen. Verrassend genoeg bleek dat vrouwen in die laatste kledingstukken juist aanmerkelijk slanker werden ingeschat. Zelfs als hun foto met de horizontale streepjesjurk 6 procent werd opgeblazen, leken ze voor de meeste proefpersonen nog steeds even slank als op de onbewerkte foto met de verticale streepjesjurk. 'Horizontale strepen maken je niet dikker, integendeel zelfs, ze laten je dunner lijken', zegt hoofdonderzoeker Peter Thompson.

Thompson kwam op het idee voor zijn experiment door een optische illusie uit de negentiende eeuw: het zogenaamde vierkant van Helmholtz. Die afbeelding van de Duitse wetenschapper Herman von Helmholtz bevat twee vierkanten van gelijk formaat. Het ene is opgebouwd uit verticale strepen, het andere uit horizontale strepen. Ook hier lijkt het vierkant met de horizontale strepen kleiner. Von Helmholtz schreef in 1867 al een wetenschappelijk artikel waarin hij vrouwen aanraadde kleding met horizontale strepen te dragen om hun figuur te flatteren. (paw)

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees