Food

De pannen spreken

De pannen spreken

Pim de Bruin en zijn vrouw Marjon Mevissen serveren in hun restaurant een eigentijdse Franse keuken. Foto: © Mine Dalemans

Piepkuikens aller landen, verenigt u en looft kok Pim deBruin want die doet wonderlijke dingen met jullie. ,,Dat vind ik leuk: met een zogenaamd inferieur product toch iets moois maken'', zegt DeBruin en hij zet piepkuiken op drie wijzen op het menu. ,,Laat de pannen spreken'' is het devies van de chef van restaurant 't Oud Klooster in Neerpelt.
Groot zal het klooster achter die schattige gevel in cottagestijl beslist niet geweest zijn. Sfeer is er evenwel in overvloed. Trapje op en je komt in een knusse en gezellige ruimte. 's Avonds hangt er zelfs een zweempje romantiek. Alleen het haardvuur ontbreekt.

Laat je niet misleiden door het Argentijnse tintje. Er hangen Argentijnse taferelen aan de muur, geschilderd door de vader van gastvrouw Marjon Mevissen, maar dat wil niet zeggen dat de gerechten Zuid-Amerikaans zijn. Ook de tangomuziek is voor de sfeer en Marjon mag dan de tango dansen, ze houdt dat louter privé. Nee, hier zijn de gerechten eigentijds Frans, al gaat De Bruin graag op culinair avontuur.

Dat lijkt wel een bord van Peter Goossens (Hof van Cleve), denk je als het voorgerecht op tafel komt. Verfijnd smaakt het ook al. De chef verzoent graag ingrediënten uit verschillende landen. Hij werkt graag rond drie à vier hoofdsmaken en wil het uitbundig gebruik van specerijen aan de oosterlingen overlaten: ,,Die kunnen dat beter.'' Toch wil hij verrassen, bijvoorbeeld met gerechten ,,in neteldoek bereid'' en drie soorten crème brulées: met lavendel, rozemarijn en rozen.

Leuk dat je de chef aan het werk ziet. Zo ontstaat gemakkelijk contact met de klanten. Die gaan zelfs aan de toog kijken hoe hij bezig is. En De Bruin komt op zijn beurt graag uitleg geven aan je tafel.

Warm onthaal

De chef en de gastvrouw zijn Nederlanders die een jaar geleden in Neerpelt neerstreken. Hun klanten zijn zowel Nederlanders als Belgen. De Limburgers uit ons land zijn wat moeilijker te overtuigen maar als ze eenmaal over de drempel zijn, reageren ze enthousiast op het warme onthaal en de verzorgde gerechten.

Wijn is er voor ieders beurs: van 18 tot 245 euro. Niet minder dan 17 wijnen kun je per glas bestellen. De kaart is sterk Frans getint, met enkele Spaanse flessen.

Voorgerechten kosten 12,50 tot 17,50 euro, hoofdgerechten 27,50 tot 34,50 euro. De kaart is beperkt. Een menu Saisonnier (drie gangen) betaal je 32,50 euro (39,50 wijnen inbegrepen). Een viergangenmenu kost 39,50 euro, 5 gangen 47,50 en 8 gangen 62,50. Een bijpassend wijnarrangement heb je vanaf 22,50 euro.

op het bord 9/10 bediening 8/10 sfeer 9/10

't Oud Klooster, Kloosterstraat 23, Neerpelt, tel. 011- 81.84.29, info@restaurant-hetoudklooster.be, www.restaurant-hetoudklooster.be

Corrigeer