Liberaal Appel protesteert tegen ,,hypocriete aanwezigheid VLD'ers''

Afscheid van Ward Beysen

Afscheid van Ward Beysen

Foto: © WDK

ANTWERPEN - De grote aula van het Antwerpse crematorium barstte uit zijn voegen voor het afscheid van politicus Ward Beysen. Niet alleen politici bliezen verzamelen, ook veel gewone burgers waren op het appel. ,,Je ging uit van de ultieme waarde van de individuele mens. Je was een echte vrijheidsstrijder'', stelde minister van Staat Willy De Clercq. Het Liberaal Appel reageerde boos op de massale aanwezigheid van de VLD of andere ,,politieke erfvijanden''.

De - vooral Antwerpse - politici leken voor één keer even de strijdbijl begraven te hebben op de crematieplechtigheid. Filip Dewinter (VB) was er, maar ook Erwin Pairon (Groen!), Marc Van Peel (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Luk Lemmens (N-VA), Hugo Schiltz (Spirit) en Gilbert Verstraelen (SP.A).

De top van het Liberaal Appel stond naast heel wat mensen van de VLD: gouverneurs Camille Paulus en André Denys, Hugo Coveliers, Dirk Sterckx, Leo Delwaide, Ludo Van Campenhout en Dirk Grootjans. De aula was amper groot genoeg om de 250 mensen een plaats te geven.

,,We waren sinds lange tijd vrienden, ook in de politiek bestaat dat'', nam gelegenheidsspreker en voormalig VLD-collega in het Europees parlement Willy De Clercq afscheid. ,,Onze vriendschap was als diamant: zeldzaam, sterk, duurzaam en verliest haar waarde niet. Je blijft vrienden, ook als die zich vergist.''

,,Je was een echte liberaal en steeds in de weer om de samenleving te verbeteren. Je verlaat ons té vroeg, net nu er mensen zoals jij nodig zijn'', besloot De Clercq.

,,Vechten moe''

Daarna kwam Walter Proost aan het woord, één van Beysens persoonlijke vrienden. ,,Bij de oprichting van het Liberaal Appel verloor Ward vele vrienden. Sommige wilden zelfs geen hand meer geven. Dat deed hem veel pijn'', sneerde hij naar zijn voormalige politieke collega's.

,,Ward voelde zich al een tijdje depressief. Hij voelde zich niet goed meer en vermagerde heel veel. Voor de zomer liep hij nog over van de plannen: naar de universiteit gaan, een boek schrijven. Daarna was de vechter het vechten moe. De grote knuffelbeer knuffelt niet meer. Politiek kwam niet meer ter sprake en de bouw van een huis in Frankrijk werd een nachtmerrie. Toen ik vrijdag hoorde dat Ward verdwenen was, wist ik meteen wat er gebeurd was'', verduidelijkte Proost.

Na de plechtigheid toonde het Liberaal Appel zich erg misnoegd over de politieke aanwezigheid. ,,Dit lijkt het festival van de hypocrisie'', vond ondervoorzitter Jacques Kerremans. ,,Zijn politieke erfvijanden binnen en buiten de VLD, zitten hier op de eerste rij.''

De as van Ward Beysen werd verstrooid in het Wilrijkse Steytelinckpark. De stichter van het Liberaal Appel en voormalig Vlaams minister pleegde vorige vrijdag op 63-jarige leeftijd zelfmoord.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees