Stakingsleider Gerard Slegers overleden

GENK - Donderdag vindt in de H. Hartkerk in Genk-Winterslag de uitvaartplechtigheid van Gerard Slegers plaats. Slegers ontpopte zich in 1970 tot boegbeeld en stakingsleider van de mijnwerkers in hun strijd voor loonsopslag. De man is op donderdag 22 mei overleden op 78-jarige leeftijd.

De mijnwerkers eisten samen met de vakbonden in 1969 een loonsopslag van vijftien procent. Een en ander was het gevolg van een loonstudie die in opdracht van wijlen gouverneur Roppe werd uitgevoerd. Na de nodige onderhandelingen met de directie van de Kempense Steenkolenmijnen gingen de vakbonden akkoord met een opslag van 4,5 procent. Dit was hoegenaamd niet naar de zin van Gerard Slegers, een toenmalige werkleider in de kolenmijn van Winterslag. Slegers kreeg de mijnwerkers achter zich geschaard en sleepte na een hardnekkige staking van vijf weken een loonsopslag uit de brand die schommelde tussen de 25 en de 28 procent.

Gerard Slegers was meteen een bekende Limburger die de eerstvolgende verkiezingen postvatte op de VU-lijst voor de senaat. Hij haalde onmiddellijk 21.000 voorkeurstemmen en werd senator. Problemen binnen de partij deden Slegers na één termijn afhaken. Hij werd opgevist door het toenmalige CCR, de dienst waarin onder meer het reddingswezen van KS was ondergebracht. Hier werkte hij tot hij op rustpensioen ging. (MVZ)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio