Jo Lernout geeft fakkel door aan zoon Stephen

Ook Lernout Junior pakt uit met 'technologie van de toekomst'

Ook Lernout Junior pakt uit met 'technologie van de toekomst'

Lieven Van Assche Foto: © Lieven Van Assche

Jo Lernout heeft zich teruggetrokken uit zijn eigen bedrijf. Maar de opvolging is verzekerd: zoon Stephen Lernout heeft de technologie van zijn vader overgenomen, en werkt vanuit Brussel aan een nieuw groot project, Miiatech. 'Dit is echt de technologie van de toekomst', zegt Lernout junior. Net als zijn vader tien jaar geleden.

Jo Lernout heeft nog maar eens een mislukt bedrijf op zijn palmares: zijn zoekdienst MiaMia is niet meer. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de computer antwoorden zou geven op alle mogelijke vragen. U zoekt een prima Grieks restaurant in Brussel dat op dinsdag open is? Vraag het en MiaMia antwoordt. Dat was toch de theorie. In de praktijk kon MiaMia maar op vijftien procent van de vragen een antwoord geven. De overige antwoorden kwamen van een callcenter in de Filippijnen, waar de informatie gewoon opgezocht werd. Dat callcenter is nu opgedoekt.

Zoon Stephen gaat nu vanuit Brussel als voorzitter van de raad van bestuur én ceo van Miiatech verder met de technologie van het bedrijf. 'Wij voeren verkennende gesprekken met twee hele grote klanten in China en de Verenigde Staten', zegt hij vanuit zijn hoofdkwartier in Brussel. Hij heeft een miljoen euro aan kapitaal ter beschikking. 'Nog steeds het geld van de oorspronkelijke Vlaamse investeerders', zegt hij.

Vermoedelijk zal dat geld niet volstaan. 'Ik ben vers kapitaal aan het zoeken', zegt hij. 'Moeilijk zal dat niet zijn want wij hebben de technologie van de toekomst in handen.'

Stephen Lernout is 31, heeft vrouw en kind in Ieper en studeerde marketing. Voor hij bij zijn vader in het bedrijf ging, verkocht hij wijn over het internet.

Vader uit bedrijf

Zijn vader is niet meer bij het bedrijf betrokken. 'De raad van bestuur vond het niet langer nodig Jo Lernout als consultant aan te houden', zegt hij wat cryptisch.

'Niets aan de hand', reageert Jo Lernout telefonisch vanuit zijn woonplaats in de Filippijnen. 'Van hieruit kan ik voorlopig niets doen voor dat bedrijf. Het heeft dan ook geen zin geld aan mij uit te geven.' Exact een jaar geleden zei Lernout nog aan een reporter van de website Datanews dat hij al verschillende contracten met klanten getekend had voor MiaMia. Blijkbaar moeten die dan toch minder opgebracht hebben dan Lernout toen voorspiegelde.

Na de spraaktechnologie, de speelgoedcavia guppi en de pralinefabriek in de Filippijnen is het al de vierde keer dat Jo Lernout er het bijltje moet bij neerleggen. Toch vindt hij dit geen nederlaag. 'Mijn zoon werkt verder met onze technologie. Hij doet dat echt heel goed. Wat zijn bedrijf doet is een voorzetting van waar ik altijd naar gestreefd heb: de computer laten antwoorden op vragen. Zijn technologie begint waar Google stopt. Om Google iets te vragen moet je altijd een aantal sleutelwoorden ingeven, en krijg je geen gericht antwoord. Met Miatech kan dat wel. Dat is belangrijk voor mobiele toepassingen.'Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees