Mama

Juliette is eerste IVM-baby van ons land

Juliette is eerste IVM-baby van ons land

Juliette is intussen een flinke baby van dik een maand oud. vtm

De eerste IVM-baby in ons land is een feit. Ze heet Juliette en is geboren in het Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde. IVM staat voor 'in vitro-maturatie', een techniek die wordt gebruikt voor koppels bij wie de klassieke IVF-medthode geen resultaat oplevert.De baby werd al op 1 november geboren, maar het nieuws is pas gisteren bekendgemaakt. Het is groot nieuws, want wereldwijd hebben nog maar weinig IVM-baby's het levenslicht gezien. Bovendien werd de techniek pas begin dit jaar in ons land geïntroduceerd. In totaal werden 46 vrouwen behandeld, maar de slaagkans bij IVM ligt een pak lager dan bij IVF: 15 tot 20 procent tegenover 30 tot 40 procent.

Hoopgevend signaal

Uiteindelijk raakten 12 vrouwen zwanger. Nu de eerste IVM-baby geboren is, is dat vooral een hoopgevend signaal voor heel wat ouders bij wie ook de klassieke in-vitrofertilisatie niet lukte. In tegenstelling tot bij IVF worden bij IVM onrijpe eicellen uit de ongestimuleerde eierstokken genomen. Vervolgens laat men de eicellen rijpen in een lab, waarna ze bevrucht worden. Enkele dagen later worden een of meerdere embryo's teruggeplaatst en dan is het vooral afwachten.

'Ons geluk kan niet meer op', laten de gelukkige ouders van Juliette, die anoniem wensen te blijven, nu weten. 'Op 22 januari zijn we de eerste keer op consultatie geweest, op 13 februari was de eerste embryotransfer gebeurd. Echt omslachtig was het dus niet. En nu? Nu hebben we een wolk van een baby. Gewoon een wondertje.'

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees