Onderzoekers VUB geven uitleg over eigen projecten

Koning ontmoet robot Lucy

© © BELGA

Of ze zijn type is, weten we niet maar koning AlbertII was gisteren danig onder de indruk van robot Lucy. De vorst bracht een uitgebreid bezoek aan de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel. Hij had er speciale aandacht voor de meertalige en multiculturele projecten en kreeg een rondleiding in het laboratorium Robotica en Artificiële Intelligentie.

Tine HOLLEVOET

De studenten keken verbaasd op toen ze gisterochtend de koning door hun gebouwen zagen lopen. Rector Benjamin Van Camp, professoren en studenten hadden kosten noch moeite gespaard om koning Albert te overtuigen van het nut van hun onderzoeks- en onderwijsprojecten.

,,Brussel is een levend laboratorium'', klonk het bij monde van rector Van Camp. ,,Brussel wordt steeds belangrijker, internationaler, meertaliger en multicultureler en onze onderzoeksprojecten zijn daaraan aangepast.''

Zonder twijfel het leukste onderdeel van het bezoek was de rondleiding in het laboratorium voor Robotica en Artificiële Intelligentie. Daar ontmoette onze vorst Lucy, een stappende robot met twaalf pneumatisch artificiële spieren. Ze ziet er nog niet echt vrouwelijk uit maar Lucy kon wel al rekenen op de onverdeelde aandacht van de vorst die uitleg kreeg van professor Dirk Lefeber van de betrokken onderzoeksgroep.

Studenten toonden er ook hoe je jezelf omhoog kunt blazen en hoe je kunt armworstelen met een machine. Doel van deze onderzoeken is de samenwerking tussen mens en robot te optimaliseren en prothese- en revalidatieonderzoek te helpen ontwikkelen.

Sociale integratie

De koning kreeg tijdens een werkvergadering ook uitleg over vijf onderzoeksprojecten. Katrien Mondt gaf toelichting bij haar doctoraatsonderzoek over meertaligheid bij kinderen. Els Witte vertelde de vorst over de activiteiten van het Centrum voor de Interdisciplinaire Studie van Brussel dat onderzoek voert naar taalgebruik, politiek en sociale integratie in de hoofdstad.

Eric Corijn had het over stedelijkheid en verstedelijking en Machteld De Metsenaere over het diversiteitbeleid van de VUB. Hans De Wolf sloot af met de recent afgesloten samenwerking tussen de universiteit en het Paleis voor Schone Kunsten in het domein van de kunstwetenschappen.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio