Kogge krijgt toch plaatsje in Baasroodse scheepswerven

BAASRODE - ,,De museale presentatie van de heropgebouwde kogge of van heropgebouwde gedeelten van de kogge of van een replica zal gebeuren op de beschermde scheepswerven van Baasrode.'' Dat schrijft uittredend minister van Cultuur Paul Van Grembergen aan het gemeentebestuur van Beveren. Ondanks het hoera-geroep bij het gemeentebestuur van Beveren, ziet het er dus naar uit dat de voorkeur van de minister toch naar Baasrode uitgaat.

De unieke middeleeuwse kogge werd opgegraven bij het uitgraven van het Deurganckdok in Doel. Minister Van Grembergen vond de Baasroodse scheepswerven een geschikte locatie om de kogge te conserveren en - al dan niet volledig - tentoon te stellen. Even was er twijfel, maar nu blijkt dat de kogge tijdelijk zal worden ondergebracht in een nog te bouwen loods in Beveren. Daar kan de kogge ook worden onderzocht. Maar de finale 'museale' presentatie van de kogge, van een gedeelte van de kogge of - indien de toestand van de kogge te slecht zou zijn - een replica heeft plaats in Baasrode. ,,De keuze van de vorm waarin de kogge zal worden gepresenteerd, zal worden gebaseerd op de gegevens van het wetenschappelijk onderzoek en op de financiële haalbaarheid'', aldus Van Grembergen.

Volgens burgemeester Norbert De Batselier zal snel blijken dat de totale restauratie van de kogge onbetaalbaar is. De Batselier: ,,Wel kan worden geopteerd voor een gedeeltelijke restauratie en een digitale presentatie van het niet-gerestaureerde deel. Dat kan dan in Beveren én in Baasrode gebeuren.''

(PDC)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio