Dorp reageert verrast en ontdaan

Kardinaal Gustaaf Joos plots overleden

Kardinaal Gustaaf Joos plots overleden
LANDSKOUTER - Gisteren is kardinaal Gustaaf Joos overleden. Hij werd 81 jaar. De pastoor van Landskouter kwam vorig jaar in het nieuws toen hij door paus Johannes Paulus II tot kardinaal werd benoemd. Gustaaf Joos was niet om straffe uitspraken verlegen. De bewoners van het dorp reageren verrast en ontdaan.

Landskouter, dinsdagmiddag, even na 14 uur. Het weer is grijs en kil. Het is stil op het dorpsplein. Er klinkt ingetogen klokkengeluid. Hier en daar komen mensen op straat. Het nieuws over de dood van mijnheer pastoor én kardinaal Gustaaf Joos raakt verspreid.

Even voorbij de pastorie woont Nicole Schepens, de koster in de kerk en de steun en toeverlaat van Gustaaf Joos. Haar schoonzoon vertelt dat ze is aangedaan door het overlijden. Hij vindt het te vroeg om met haar te praten. Ondertussen komt een man voorbijgefietst: ,,Neen, hij was geen vriend'', zegt hij. ,,Daarvoor was hij me te wereldvreemd. Tot ziens'', roept hij ons na.

Gustaaf Joos was sedert 1970 pastoor in Landskouter. Het voorbije jaar werd hij door de paus - zijn jeugd- en studievriend - tot kardinaal benoemd. Dat nieuws deed hier en daar de wenkbrauwen fronsen, vooral ook nadat Gustaaf Joos een aantal omstreden uitspraken deed, over democratie en homoseksualiteit. Een modegril, vond hij dat laatste.

Begrafenis op 12 november

De kardinaal bleef na zijn benoeming aan de slag in de kerk van Landskouter. ,,Maar'', zeggen een aantal voorbijgangers, ,,de jongste tijd deed hij toch wel wat te veel. Hij reisde naar Italië en naar Amerika. De afgelopen dagen heeft hij op zondag, op maandag en dus vanmorgen de mis gedaan . Dat was waarschijnlijk allemaal wat te veel. Zondag heeft hij zelf toegegeven, tijdens de dienst, dat hij zich wat moe voelde.''

Kardinaal Joos krijgt op vrijdag 12 november om 11 uur een begrafenisplechtigheid in de kathedraal van Gent. Daarna volgt een korte nadienst in Landskouter.

Gustaaf Joos zal, volgens zijn eigen wens, begraven worden op een door hemzelf uitgekozen plek op het kerkhof aan de kerk van zijn dorp, bevestigde burgemeester Johan Van Durme (CD&V).

Een politiecombi komt het dorpsplein opgereden en houdt halt voor de pastorie. Een vrouw vraagt wat er allemaal aan de hand is. Ze staat versteld van het nieuws. ,,Ik wil direct naar huis'', zegt ze snikkend. ,,Ik had het gisteren al gezien dat hij er niet goed uit zag.''

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio