Dit heeft Xandee niet verdiend

Dit heeft Xandee niet verdiend

Foto: © Gary BREYSSEM

Een hele week lang hoorde Xandee bij de topfavorieten, maar gisteren werden zij en haar hele entourage met de neus op de feiten gedrukt. Europa lustte blijkbaar geen pap van 1 life. Onverklaarbaar, want Xandee zong gisteren heel behoorlijk. Dit heeft onze landgenote werkelijk niet verdiend.

De teleurstelling gisteravond was enorm; de uitslag sloeg in als een bom. Ons land kreeg slechts punten van Andorra (1), Cyprus (1) en Nederland (5), waardoor Xandee voorlaatste eindigde met amper 7 punten. Ruslana uit Oekraïne kon haar favorietenstatus wél waarmaken en won afgetekend het 49ste Songfestival. Volgend jaar dus naar Kiëv en België veroordeeld tot de voorronden.

Spanje had de competitie geopend met de zingende zeiler, Ramón, gevolgd door de Oostenrijkse versie van Sodapop maar dan zonder strippende vrouwen!En dus bleef er helemaal niets over van hun flauwe ballade. Via de goede stem maar middelmatige song van Noorwegen, belandden we bij Frankrijk. A chaque pas van Jonatan Cerrada is in de Waalse hitlijsten al op de terugweg (van 10 naar 13) en een nieuwe boost lijkt veraf, want gisteren hadden we vooral oog voor de surrealistisch aandoende steltenloopster.

De Servische inzending was de eerste sterke song van de avond, etnisch geïnspireerd zoals dat sinds Urban Trad op een Songfestival mag. Hebt u ook de vioolspeelster gezien? Ze miste een mouw aan haar jurk, alsof de Griekse kandidaat en professionele uitkleder Sakis Rouvas al was gepasseerd.

Knappe stem

Bij de suikerspin-musical van Malta zat het geluid niet honderd procent juist; waarna Nederland aan de beurt was. ,,Onze'' Limburger Fabrizio vreesde deze week nog met een hese stem te worden opgezadeld, maar dat was niet te horen, ook al omdat Paul de Corte de meeste vocale hoogstandjes voor zijn rekening nam. De song van Duitsland zat op dezelfde lijn, met dit verschil dat Max vreselijke pijnen leek te lijden, wat weliswaar resulteerde in een knap stemgeluid uit die keel van hem. Anjeza uit Albanië bewees krachtig te kunnen zingen, maar haar zoeterige song, die twintig jaar geleden een grote Europese hit had kunnen zijn, kende een te vergezocht einde.

Meisjes in leder

En dan was het de beurt aan Oekraïne. Leather-girl Ruslana staat symbool voor de Oost-Europese girlpower. Ze noemt haar muziek - hou u vast - etno-militaire hard dance. In elk geval droop de energie er vanaf en kwamen we ogen tekort om haar Wild dance helemaal te vatten. Kroatië had een slaapverwekkende ballade en toen bleek dat Ivan Mukilic toch over sterke stembanden bleek te beschikken, waren de drie minuten al om. De Bosniër Deen maakte zijn reputatie van queen of kitsch waar, waarna het de beurt was aan Xandee.

Zaal in vuur

Ze kreeg meteen een luid applaus waarna de etnische drums de zaal in vuur zetten. Xandee, die 's middags nog was gaan poolen met vriend David, zette een schier vlekkenloze prestatie neer en kon toen alleen maar hopen dat ook de rest van Europa het goed vond.

De Avril Lavigne-kloon van Rusland had vier circus-acrobaten bij; haar nummer leek maar op de tweede plaats te komen. De theatrale act van Macedonië was bij wijlen hilarisch, maar behalve uit de Balkan-regio kon je maar weinig enthousiasme merken.

En dan Griekenland. In de zaal werd de ex-polstokspringer opvallend toegejuicht, maar we zeiden al eerder dat we het niet voor de artificiële latino van Sakis Rouvas hebben. IJsland deed het met één man op het podium; de kandidaat van Ierland had een achtergrondkoortje, maar bij beide heren ging het slaapverwekkend traag. Blue Café uit Polen zong Love Song, een rommelig allegaartje van muziekgenres. Ik mag voor de vreselijk nasaal klinkende Tatjana hopen dat haar eigen liefdesleven interessanter is.

Kwaliteit uit Cyprus

James Fox uit het Verenigd Koninkrijk droeg een blauw kostuum en daarmee is ook alles gezegd. Lisa Andreas uit Cyprus zorgde net op tijd voor wat kwaliteit: sober, intiem en wat een stem! Athena speelde een thuiswedstrijd en zette de Abdi Ipekçi-arena compleet op stelten. De ska van deze Turkse bende met Britse looks, was dan ook erg aanstekelijk. Roemenië moet een jaren '80-revival beleven, te oordelen aan de kapsels die ze op de tv-kijkers loslieten. Zweden toonde zich met Lena Philipsson een volwaardige afsluiter, al ging ze wel opvallend veel op zwier met haar microfoonstandaard.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees