Duitstaligen geven Van Rompuy meer tijd voor BHV

NVT - Minister-president Karl-Heinz Lambertz (PS) heeft het land dan wel niet gered, maar toch geholpen, vindt hij. De Duitstalige Gemeenschapsraad heeft op zijn aandringen een vertragingsmanoeuvre ingezet voor de nakende splitsing van Brussel-Halle/Vilvoorde.

De Oostkantons geven Van Rompuy I middels een belangenconflict nog eens 120 dagen langer de tijd om het dossier BHV 'onderhandeld op te lossen'. Daarvoor was een drievierde meerderheid nodig in de raad van de Duitstalige gemeenschap. Die was in Eupen snel gevonden. De socialist Karl-Heinz Lambertz doorkruiste de jongste weken heel het land. Hij besefte heel goed in welk moeilijk parket hij zat. Het Brusselse parlement kan het zich niet permitteren om een belangenconflict over BHV in te roepen. De verhoudingen tussen Vlamingen en Walen zouden dan zodanig verstoord worden, dat er van enig bestuur geen sprake meer zou zijn.

De logica wilde dus dat, als iemand überhaupt nog tijd wilde winnen, dat van de Duitstalige gemeenschap moest komen. Zoniet zou het federale parlement overgaan tot een stemming over de splitsing. De Vlaamse meerderheid zou dat er wel door krijgen, maar dat zou voor de regering Van Rompuy meteen het einde betekenen.

Een belangenconflict inroepen schort die stemming met 120 dagen - vier maanden - op. Premier Van Rompuy kan die tijd gebruiken om tot een 'onderhandelde oplossing' te komen.

Voor Lambertz was het geen makkelijke keuze, zei hij eerder al. 'We zitten erg verveeld met dit probleem. Willens nillens zitten we middenin een discussie over iets waar we eigenlijk volledig buiten staan. Wat we ook beslissen, er zullen altijd partijen zijn die kwaad zijn op ons.' En kwade partijen kunnen de kleine Oostkantons missen als kiespijn.

Lambertz vindt niet dat hij het land heeft gered door toch aan te dringen op het inroepen van een belangenconflict. 'Het probleem BHV ligt op 150 kilometer van onze deur. Maar als door een eenzijdige stemming het land in elkaar zakt, zijn we wél betrokken partij. Er zal dan een 'algehele' politieke crisis losbarsten. Wie dat kan vermijden, moet dat doen. Zoveel verantwoordelijkheidsgevoel hebben wij wel. Een politieke crisis bovenop de economische en op de vooravond van het voorzitterschap van ons land van de EU, kan België zich niet veroorloven. Dat heeft niets te maken met het redden van het land.'

Nochtans hebben sommige Vlamingen alles uit de kast gehaald om te voorkomen dat Duitstalig België zich zou bemoeien met BHV. Het afgelopen weekend trok een aantal radicale leden van de Vlaamse Volksbeweging naar Eupen met een paar kilo witlof en enkele liters Brabants bier in de koffer van de auto. Om de inwoners te laten kennismaken met producten van een streek die héél ver van hun bed ligt. En om hen meteen te vragen dan wel te smeken om toch maar niet over te gaan tot het inroepen van een belangenconflict.

Maar dat woog in de Oostkantons niet op tegen hun wil om het land voor ergere dingen te behoeden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees