Karl-Theodor zu Guttenberg kan doctorstitel verliezen

Duitse defensieminister beschuldigd van plagiaat

Duitse defensieminister beschuldigd van plagiaat

Foto: Bloomberg

Heeft de Duitse defensieminister Karl-Theodor zu Guttenberg, de rijzende ster van de Duitse politiek, zijn doctoraatsstudie afgeschreven? De CSU-politicus wordt van plagiaat beschuldigd en de oppositie roept om zijn aftreden. JanMuylaert

475 pagina's, zoveel vellen papier telt het proefschrift waarmee Karl-Theodor zu Guttenberg doctoreerde. Maar nu wordt hij ervan beschuldigd een deel daarvan niet zelf geschreven te hebben. Toch laat de Duitse defensieminister zich niet uit zijn lood slaan en denkt hij niet aan aftreden. 'Maar zolang het onderzoek loopt, zal ik mijn doctorstitel niet meer gebruiken.'

Het ziet er nochtans niet zo goed uit voor de 39-jarige Karl-Theodor zu Guttenberg, want nu al wordt hem een zeventigtal passages voorgelegd waarvoor hij gretig teksten overnam van andere auteurs zonder die bron te vermelden.

Hoogste onderscheiding

De Beierse edelman promoveerde in 2007 aan de universiteit van Bayreuth. Daar behaalde hij zijn doctoraat met de hoogst mogelijke onderscheiding, summa cum laude. Zu Guttenberg benadrukt dat hij zijn onderzoek nauwgezet uitvoerde terwijl hij ook nog parlementariër en familievader was.

'Het proefschrift bevat onbetwistbaar fouten, maar onder geen beding heb ik moedwillig of bewust het auteurschap van enkele passages niet kenbaar gemaakt', zegt de christen-conservatieve defensieminister, die de universiteit van Bayreuth wil helpen bij het onderzoek.

Twee keer pech

Intussen zijn twee gerechtszaken tegen de politicus gestart: één voor het mogelijk schenden van het auteurschap en één voor het vals gebruik van de doctorstitel. In Duitsland wordt immers bijzonder veel belang gehecht aan diploma's en titels. Zo wordt in de omgang verwacht dat iedereen zich bekend maakt met de vermelding van zijn titel.

Mocht Zu Guttenberg zijn doctorstitel kwijt spelen, moet hij trouwens al voor de tweede keer zijn naamkaartje wijzigen. Want Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg mag dan wel baron zijn en afstammen van een 1.200 jaar oud Frankisch geslacht, ook zijn adellijke titel kan hij niet meer gebruiken. Die zijn in Duitsland afgeschaft.

Oppositie wil ontslag

Gelukkig krijgt Zu Guttenberg momenteel nog de steun van bondskanselier Angela Merkel (CDU), al wil ze dat er snel klaarheid wordt geschapen in deze zaak. En ook financiënminister Wolfgang Schäuble (CDU) geeft zijn collega krediet. 'Nu stellen dat hij het hele doctoraat zou hebben afgeschreven, is niet redelijk. Het doet zijn werk onrecht aan. Iedereen maakt wel eens een foutje', zegt Schäuble.

De rooms-katholieke Karl-Theodor zu Guttenberg huwde in met Stephanie Gravin von Bismarck-Schönhausen. Het paar heeft twee kinderen. Zu Guttenberg is een bijzonder geliefd politicus, en dat weten zijn politieke tegenstanders maar al te best. Hij was het die de dienstplicht afschafte. 'Wanneer Zu Guttenberg zijn titel moet inleveren, moet hij ook ontslag nemen uit de regering', stelt de socialistische SPD nu al.

Freya Van den Bossche

Het incident doet alvast denken aan Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A), die enkele jaren geleden in een gelijkaardige situatie belandde. Ook toen werd her en der gesuggereerd dat zij haar thesis niet zelf geschreven had.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees